Opgelet in de tomaten: "Wees zuinig op natuurlijke vijanden"

De plaagbestrijding in de tomaten verliep dit jaar tot begin augustus over het algemeen redelijk makkelijk, wel wordt er veel en gemakkelijk gespoten, mede hierdoor bleven grote problemen, zoals die in 2018 en 2019 voorkwamen, uit, concludeert Biobest in een teeltupdate tomaat.

Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen, vooral bedrijven die de ervaringen van 2018 en 2019 nog niet hadden liepen hierdoor soms spaak. Plagen als Nesidiocoris, Tuta absoluta, galmijt en Bemisia zorgen voor een complexe aanpak van de gehele geïntegreerde en biologische bestrijding.

Scouten
Wat de specialisten van Biobest blijven zien en daarom blijven herhalen, is dat scouten en monitoren een cruciaal onderdeel is geworden van het in kaart brengen van ziekten en plagen. De bedrijven die dit wekelijks nauwkeurig doen hebben duidelijk in beeld voor zichzelf, maar ook voor de adviseur die de begeleiding doet voor IPM (Integrated Pest Management). Het opzetten van juiste monitoring in het gewas kan met de nieuwe Crop Scanner.

Macrolophus
Voor onbelichte teelten is Macrolophus in deze periode nog goed aanwezig en zal de plagen Tuta absoluta, spint, rups en witte vlieg grotendeels voor zijn rekening nemen. Biobest adviseert dus zuinig te zijn op deze biologische bestrijder.

Macrolophus krijgt hulp van de Phytoseiulus en sluipwespen Encarsia en Eretmocerus. Isonet-T heeft dit jaar samen met de Macrolophus gezorgd dat er weinig problemen waren met Tuta, ook een middel als Delfin (bacillus thuringiensis var. kurstaki) heeft voor een goede bestrijding gezorgd en kan in deze periode ervoor zorgen dat de rupsen geen kans meer krijgen om te verpoppen.

Isonet T in belichte teelt
Voor belichte teelten geldt hier een ander regime, een deel is al gewisseld en anderen staan op het punt van de teeltwissel. Deze bedrijven hebben hun biologisch evenwicht al even geleden stopgezet en zijn voor nu bezig met een chemisch schema.

Door tijdig het verwarringsferomoon Isonet T in te zetten, kunnen telers voorkomen dat Tuta absoluta een plaag wordt. Isonet T is een draadvormige dispenser, die geladen is met geurstoffen van vrouwtjesmotten. "Als telers preventief 800 tot 1000 strips per hectare ophangen, kunnen mannetjes de vrouwtjes niet vinden. Daardoor vindt er geen paring plaats. Het is een vrij dure oplossing, maar het werkt in de praktijk heel goed. Het aantal motten moet beperkt zijn, anders vinden ze elkaar alsnog."

Het is van groot belang dat er geen druk is van de tomatenmineermot uit een vorige teelt, uit andere kassen of vanuit de plantenkweker. "Zijn er bij de start wel larven en/of volwassen exemplaren aanwezig, dan adviseren wij eerst om een chemische bespuiting uit te voeren. Zo kunnen telers schoon starten. Als telers de biologie in de kas eenmaal hebben opgebouwd, is zo’n chemische actie geen optie meer."

Elke 3 maanden laag ophangen
Biobest raadt telers aan de Isonet T dispensers zo laag mogelijk op te hangen, omdat de poppen op de grond vallen en daar uitkomen. "Plaats de strips tussen de planten of aan de goten en nooit hoger dan 1,5 meter."

Verder is het belangrijk te weten dat zo’n strip ongeveer 3 maanden werkt. "Door hoge temperaturen kan de geurstof iets sneller verdampen. Als je de strip weegt, kun je zien of deze nog geurstof bevat. De meeste bedrijven plaatsen Isonet T 3 keer per teelt. Wie dat consequent doet, heeft nauwelijks problemen met Tuta absoluta."

Tomatengalmijt, Vertimec?
Tomatengalmijt was tot augustus nauwelijks een probleem, nu krijgen de specialisten steeds vaker de melding dat er een plek is gevonden. Maar wat is dan de beste remedie? Vertimec laten de specialisten van Biobest in de GBM-kast staan, daar is het nog te vroeg voor, zelfs pleksgewijs kan dit het gehele systeem al op hol laten slaan. "We hebben uit eerdere jaren geleerd dat juist op de plekken waar Vertimec zijn gespoten de wittevlieg druk toeneemt door het ontbreken van natuurlijke vijanden zoals Macrolophus en sluipwespen. Corrigeer daarom met Kumulus-S."

Macrolophus of Nesidiocoris
Onbelichte bedrijven komen steeds vaker ook in aanraking met ‘Nesi’. Telers die hier te laat achter komen zullen zien dat de Macrolophuspopulatie al snel gedecimeerd wordt en dat Nesi de overhand neemt. Daarentegen zal de bestrijding van plagen als Tuta, wittevlieg, spint en rupsen minimaal zijn en zullen problemen zich opstapelen. Het devies van Biobest: monitoren.

Voor meer informatie:
Biobest Group
www.biobestgroup.com
info@biobestgroup.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.