29 september webinar en matchmakingsessie

Grote kansen voor AGF-importeurs na EU-Vietnam Free Trade Agreement

Per 1 augustus is de EVFTA (EU-Vietnam Free Trade Agreement) van kracht gegaan. De Vietnamese ambassade organiseert daarom op 29 september een webinar en matchmakingsactiviteit om de exportkansen voor Vietnamese groenten en fruit onder de aandacht te brengen binnen de Nederlandse AGF-handel.

We stelden Nguyen Hai Tinh van de Trade Office van Vietnamese ambassade in Nederland enkele vragen over de potentie van Vietnamese groenten en fruit op de Nederlandse markt. "Dankzij de EVFTA werd de invoerbelasting van op 94% van de Vietnamese groenten en fruit per 1 augustus onmiddellijk verlaagd tot 0%, wat het concurrentievermogen van Europese AGF-handelsbedrijven verhoogt als ze uit Vietnam importeren!"

Gevraagd naar het voordeel om handel te doen met Vietnam in vergelijking met andere Aziatische landen, antwoordt Hai Tinh Nguyen dat naast de verlaging van de invoerbelasting tot 0% de tuinbouw- en fruitboomsector één van de meest veelbelovende peilers vormen onder de Vietnamese economie. "Volgens experts heeft Vietnam het potentieel om één van de belangrijkste fruitexporteurs voor de EU en de wereld te worden. Vietnam heeft een areaal van meer dan 1 miljoen hectare fruitbomen. In totaal oogst het land meer dan 11 miljoen ton fruit."

"Vietnamese telers passen de teelt steeds meer toe op voedselveiligheid en hygiëne, volgens de normen van GlobalGAP. Exporteurs weten hoe ze de technologie van het conserveren van groenten en fruit voor export naar verre markten zoals de EU en de VS kunnen verbeteren. Vooral Vietnamese groenten en fruit hebben een typische, unieke smaak in vergelijking met andere landen in de regio", vervolgt Mr Hai Tinh Nguyen. 

De volgende 13 Vietnamese AGF-producten zijn volgens hem erg interessant voor export.

 • Dragonfruit (55.419 hectare), waarvan er op bijna 50.000 hectare wordt geoogst. Totale oogst 1.100.000 ton. Export in vers fruit, gedroogde plakjes of vierkante stukken.
 • Mango (areaal van ongeveer 100.000 hectare in Zuid-Vietnam met een productie van bijna 900.000 ton). 13e mangoproducent ter wereld. Export zowel vers als gedroogd en conserven.
 • Longan (70.000 hectare, gelijk verdeeld over Zuid- en Noord Vietnam). Productie van 700.000 ton per jaar. Export van zowel verse als gedroogde longan.
 • Pomelo (44.000 hectare / productie 370.000 ton). Productie voornamelijk in Zuid-Vietnam. De bekendste variëteit is de Da Xanh-pomelo. Export zowel vers, geschild als diepgevroren.
 • Rambutan (24.000 hectare, 150.000 ton per jaar). Teelt in Zuid-Vietnam. Export vers, conserven en diepgevroren.
 • Mangosteen (7.200 hectare / 31.000 ton per jaar). Teelt voornamelijk in Zuid-Vietnam. Export voor de verse markt.
 • Jackfruit (17.000 hectare / 290.000 ton per jaar). Export vers en gedroogd.
 • Sterappel (4.700 hectare / 48.000 ton per jaar). Teelt in Zuid-Vietnam. Export vers (met luchtvracht) en diepgevroren (via zeevracht).
 • Lychee (60.000 hectare / 350.000 ton per jaar). Teelt in Noord-Vietnam. Derde producent ter wereld. Export vers, conserven, diepgevroren en gedroogd.
 • Passiefruit (10.000 hectare / 500.000 ton per jaar). Export vers, sap, diepgevroren.
 • Kokosnoot (175.000 hectare). 7e plaats van 93 producerende landen ter wereld. Export versgepeld, conserven, kokosnotenwater, geraspt.
 • Ananas (40.000 hectare / 500.000 ton per jaar). 10e producent ter wereld. Export vers, conserven, diepgevroren en in stukken.
 • Citroenen (23.000 hectare / 290.000 ton per jaar). Teelt voornamelijk in Zuid-Vietnam. Export hoofdzakelijk voor verse markt.
 • Paarse zoete aardappelen: 300.000 ton per jaar.

Webinar
Het webinar bestaat uit twee delen. Allereerst is er een informatiegedeelte, waarin AGF-importeurs worden ingelicht over de kansen van Vietnamese groenten en fruit door overheidsfunctionarissen, de Nederlandse ambassade, de Nederlandse bedrijvenvereniging in Vietnam en Vietnam Logistics Association.
Hierbij wordt ingegaan op de EVFTA-voordelen, de AGF-sector in Vietnam, praktische tips over het zakendoen in Vietnam, de bilaterale strategische samenwerking op het gebied van duurzame tuinbouw en voedselzekerheid, de transportroute tussen de Vietnamese (lucht)havens en de haven van Rotterdam en Schiphol etc.

Via het webinar maken bedrijven kennis met de Vietnamese zakenomgeving en praktijkervaringen van Dutch Business Association in Vietnam, dat ondersteuning biedt aan Nederlandse ondernemingen die zaken doen in Vietnam. Ook is er alle tijd om vragen te stellen aan de aanwezige experts en ambtenaren.

Het tweede deel van het programma bestaat uit een matchmaking waar AGF-importeurs kunnen kennismaken met betrouwbare groenten- en fruitleveranciers en verwerkers, georganiseerd door het Vietnam Trade Promotion Agency. Elke Nederlandse importeur heeft de kans om minimaal drie Vietnamese leveranciers / exporteurs apart online te ontmoeten. De namen en contacten van de importeurs worden opgeslagen door Vietnam Trade Promotion Agency en kunnen indien gewenst worden gepromoot bij de Vietnamese bedrijven.

Klik hier voor het volledige programma.

Klik hier om u aan te melden.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven