Tholen - Veredelaars kunnen dit jaar geen open dagen voor hun tomatenrassen houden op de manier waarop de sector dat gewend is. Op afspraak kan dat wel. De specialisten van Syngenta staan geïnteresseerden graag te woord, zowel fysiek als digitaal.

Dit jaar gebeurt dat voor hen in TomatoVision. TomatoVision is de verdelings- en marketinglocatie. Op dit moment worden er 120 rassen getoond en vergeleken. 

Syngenta stelt een paar rassen voor:

Climono
Climono valt in het trostomaat grof segment. Wat opvalt is een vlotte en overvloedige bloemontwikkeling en zetting. Climono is sterk tegen meeldauw. De productie is hoog en vooral in de late productie.

Kris: "De vruchtkwaliteit is goed, ook na bewaring. Vruchtkleur, trosvorm en de sterke groene delen zijn andere positieve eigenschappen. Het vruchtgewicht is vergelijkbaar met het standaardras."

Primona
Primona is een cocktailtomaat. Kris Goen: "Het is een generatief sterk gewas die de vruchten snel grof maakt. Het heeft een vlotte zetting met gelijkmatige trossen. Het is een arbeidsvriendelijk gewas tijdens de oogst. Ik mag wel zeggen dat het een hoogproductief gewas is; ongeveer > 10-20% ten opzichte van Timotion."

Primona is geschikt voor zowel de belichte als onbelichte teelt.

Het ras heeft sterke groene delen en een goede aanhechting. De vruchten zijn stevig en hebben een goede houdbaarheid. De smaak ten opzichte van de brix is goed.

3TD17069
3TD17069 is de nieuwe mini trostomaat. Kris: "Opvallend is de hoge productie (hoger dan het standaardras). Het is een stabiel planttype met een betere zetting dan de huidige standaard in zowel de belichte als onbelichte teelt. Het heeft een breed resistentiepakket, inclusief cladosporium en meeldauw.

De smaak kent een goede balans tussen zoet en zuur. De vruchtvorm is opvallend. Dit ras heeft een goede vruchtaanhechting."

Marie Legendre coördineert samen met Arthur van Marrewijk de fysieke en digitale bezoeken aan TomatoVision voor de Nederlandse en Belgische tuinbouw. Omdat dit hét centrum voor de hele wereld is voor Syngenta op het gebied van tomaten onder glas, zijn er ook veel internationale bezoeken. Vanuit alle hoeken worden afspraken gemaakt om het gesprek met de Syngenta-collega’s aan de gaan.


Hygiënesluizen; er wordt alles aan gedaan om zo schoon mogelijk te telen.

Kris Goen en Rob Gevers (Syngenta) in gesprek met Fokke Dullaert en Mark Versluis (Harvest House)

Ook een afspraak maken? Neem gerust contact op met:
Syngenta Seeds 
arthur.marrewijk_van@syngenta.com 
marie.legendre@syngenta.com