In Gameren, onder de rook van Zaltbommel, teelt Kees van Tuijl samen met zijn broer Geert-Jan rode paprika. Het 6,2 ha grote bedrijf is sinds een aantal jaren opgedeeld in 2 teelten: 3,4 ha frambozen en 2,8 ha paprika. Hein RZ is al drie jaar het hoofdras.

Omdat er in het gebied veel trips zit en deze ook nog eens het bronsvlekkenvirus bij zich draagt, is Van Tuijl gedwongen om een TSWV-resistent ras te telen. "Met Hein is het virus geen probleem meer en loopt de teelt soepeltjes."

Voldoende groei in zomer
De telers kennen het ras door en door. In drie jaar hebben ze flink wat ervaring opgedaan. Van Tuijl: “Het eerste jaar teelden we Hein op een 4-stengelsysteem. Dit ging wel, maar toch kwamen we in de zomer eigenlijk wat kracht tekort. Hierop besloten we om te schakelen naar een 3-stengelsysteem met behoud van het ras. Dit ging alweer een stuk makkelijker. De groei was in de zomer geen probleem meer.”

Rechts: Kees van Tuijl

De telers beseffen ook dat ze niet te koud moeten gaan met Hein. De vruchten zijn grof en zwaar genoeg.  Door de etmalen voldoende hoog te houden, zijn ze verzekerd van genoeg groei. Hein RZ is gebaat bij een redelijk vlak temperatuursregime. “Omdat we een enkel scherm hebben, gebruiken we ook krijt op het dek. Dit helpt om de scherpte in de zomer wat buiten te houden en de temperatuur iets te drukken. We merken ook, dat iets later zaaien zeker niet verkeerd is voor dit ras. De laatste jaren zijn we daarom wat naar achteren opgeschoven. Met een zaaidatum van rond 24 oktober en een plantdatum van omstreeks 15 december, denken we het ideaal voor Hein te hebben gevonden.”

Tevreden afnemers
De telers zijn tevreden met het verloop van de teelt. “Ik denk niet dat we volgend seizoen iets gaan veranderen. De kwaliteit is simpelweg super. We hebben weinig binnenland gehad en van eerdere jaren weet ik dat dat ook in de tweede helft van de teelt zo zal blijven. Hein heeft een zeer mooie vruchtvorm en een goede, uniforme diameter. En aangezien we aan veiling Hoogstraten leveren, zijn dat belangrijke kenmerken voor ons. Gelukkig zijn de afnemers ook tevreden” 

Voor meer informatie:
Rijk Zwaan Nederland
rijkzwaannederland@rijkzwaan.nl     
www.rijkzwaan.nl