Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Marcel de Koning teelt Fabris RZ:

“Ras met resistentie geeft rust op het bedrijf”

Vlakbij Den Haag, langs de A12, ligt het tuinbouwgebied van Nootdorp. Hier teelt Marcel de Koning al heel wat jaren paprika’s op zijn vestiging aan de Langelandseweg. Vanwege toenemende, lokale ziektedruk zocht de teler voor dit seizoen een TSWV-resistent, rood ras. Zijn keuze viel op Fabris RZ.

Als teler wil Marcel het bedrijfsrisico laag houden. En dus koos Marcel de Koning preventief voor een ras dat tomatenbronsvlekkenvirus de baas kan: Fabris. Helemaal nieuw was dit ras niet voor hem. In 2015 en 2016 had hij er al ervaringen mee opgedaan. In die jaren teelde hij Fabris onder meer voor Japan. Vooral de vruchtkwaliteit viel hem toen op. Ook nu bevalt het ras goed. Wel is er voor een iets latere zaaidatum gekozen.

Kwaliteit
De eerste zetting kwam er dit jaar wat verspreid aan. De meeste vruchten zaten in het vierde oksel, maar ook in het derde en vijfde oksel zaten paprika’s. De Koning: “We hebben niet gedund en hadden daardoor een groot eerste zetsel. Dit past ook wel bij Fabris. De krachtige planten moet je vroeg zwaar belasten om later in de teelt een beheerst gewas te hebben.”

 Links: Marcel de Koning

De productie gaat goed. Fabris is wel iets trager dan de teler gewend was. Het gemiddeld vruchtgewicht zit in week 25 op 210 gram. “Wat wij van voorgaande jaren weten, is dat het vruchtgewicht ook in de zomer op niveau blijft. Het zakt niet onder de 180 gram. Ook zet het ras nauwelijks op de zijstengels.” De Koning noemt Fabris een echt kwaliteitsras: de paprika’s hebben een mooie vorm en zijn niet gevoelig voor neus- en binnenrot. “En doordat hij wat lager in de plant zet, hebben wij vrijwel geen last van zonnebrand. We hebben nog geen half procent klasse II.”

Zekerheid
De Koning teelt op snelheid. Dat gaat goed samen met de sterke groei van het ras. “We willen de kop slank houden. Het gewaswerk gaat gemakkelijk, hij topt snel. We toppen het gehele jaar op 1, dat past bij dit ras. En doordat Fabris zijn vruchten mooi onder elkaar zet, kunnen de plukkers er goed bij. Daardoor zijn oogstnormen van 170 à 200 kg/uur haalbaar. Arbeidsgemak, productie en kwaliteit. Het zit er allemaal in. Plus die resistentie, hè. Die wordt steeds belangrijker in de rassenkeuze.” 

Voor meer informatie:
Rijk Zwaan Nederland
[email protected]    
www.rijkzwaan.nl 

Publicatiedatum: