Veel animo Delphy Berry Plaza bijeenkomst

Tholen – In de aardbeiensector wordt voornamelijk Elsanta geteeld. De laatste jaren kloppen er steeds meer nieuwe rassen op de deur. Tijdens de Berry Plaza bijeenkomst vorige week woensdag waren diverse doordragende rassen, planttypen en plantdata te zien, alles gericht op optimalisatie van de teelt en maximalisatie van het rendement. Voor de corona-editie van het evenement was veel animo bij telers en van bedrijven die eindelijk weer konden netwerken op een fysiek evenement.

"Voor velen was dit weer hun eerste fysieke evenement. Het leverde veel leuke feedback op", vertelt organisator en aardbeienonderzoeker Bart Jongenelen van Delphy enkele dagen later. Foto's maken kwam er niet eens van. "Ik heb non-stop langs de proeven gelopen en ben het maken van foto's zelfs helemaal vergeten."


Bart en bezoekers vorig jaar in Egchel tijdens de laatste editie van de Aardbeien Demodag. 

Kennisoverdracht
Eigenlijk zou de editie van de Berry Plaza bijeenkomsten, vorig jaar gestart door Delphy om vaker en beter te kunnen communiceren over proeven in de aardbeienteelt, in april plaatsvinden in Egchel. Het zou de tweede editie worden, nadat in het najaar van 2019 met zestig bezoekers al snel het maximumaantal werd bereikt.

"Voor elke Berry Plaza bijeenkomst stellen we een maximum aan het bezoekersaantal. Het doel is om kennis in een leuk format over te dragen. Kwaliteit gaat hier boven kwantiteit. Het moet een kennisevenement blijven. We willen ons wel meer internationaal gaan oriënteren, zeker met het oog op de nieuwe Delphy onderzoekslocatie voor zachtfruit. Dit moet de nieuwe hotspot voor de zachtfruitsector worden."

Steeds meer animo
Vanwege de grote animo voor de eerste editie werd de capaciteit voor de editie van april vergroot. "Anderhalve maand vóór het event had ik alweer 85 aanmelders. Echt gigantisch, er waren zelfs telers die zich aanmelden voordat er überhaupt een programma bekend was." Corona maakte organisatie echter onmogelijk en de organisatie van de juni bijeenkomst werd al snel gestopt, eveneens vanwege de virusproblematiek.

Afgelopen woensdag 2 september kwam dan toch de verlate juni editie. Er waren honderd man "Het aantal standhouders en mensen van de organisatie heb ik zo beperkt mogelijk gehouden om uiteindelijk tachtig telers en aanverwanten van de sector de gelegenheid te geven om te komen. Er waren zelfs een tiental Duitsers en enkele Belgen. Ook zouden er Britten komen, maar quarantainemaatregelen staken daar een stokje voor."

Doordragers en teeltoptimalisatie
Vanwege de locatie en de maatregelen rondom corona was de opzet anders dan bij de Berry Plaza najaarsbijeenkomst. "We hadden dit keer zo'n vijftig proefvelden, waarbij de focus dit jaar wel op andere punten lag. We hebben erg ingezet op doordragersproeven en op teeltoptimalisatie waarbij we bijvoorbeeld hebben gekeken naar planttypes en plantdata. Ook hebben we heel kort de proeven op het trayveld met junidragers toegelicht, hier wordt gekeken naar plantweerbaarheid en het leren telen van nieuwe rassen."

Wat voor Bart en de andere onderzoekers belangrijk is in de proeven, zeker met het oog op de verschuivingen in de rassen, is telers laten zien hoe zij het optimale uit de rassen kunnen halen. "Wij vergelijken nadrukkelijk geen rassen, maar gaan voor het optimaliseren van de teelt van de afzonderlijke rassen. Het doel is laten zien hoe de teler er het maximale uit kan halen, zodat hij of zij zelf kan kiezen en in een eerste echte eigen teelt niet overal het wiel zelf hoeft uit te vinden."

Berry Plaza bijeenkomst november 2020
In november hoopt Bart in een nieuwe editie van Berry Plaza meer verdieping te geven aan de trayvelden. "Nu is het nog te vroeg iets over die proeven te zeggen. In november lukt dat wel, omdat je dan aan de achterkant van de teelt zit. Daarnaast hebben we ook een aantal proeven in de kas staan in een doorteelt."

Tijdens de septemberbijeenkomst waren de doordragersproeven nog niet afgerond. “Tijdens de International Soft Fruit Conference (ISFC) in januari willen we hierop terugkomen. Doordragers zijn nu nog niet zo groot in Nederland, maar elders in Europa al wel. Daarom hopen we dan juist ook weer internationale telers te treffen." 

 

Voor meer informatie:
Delphy
www.delphy.nl 

Bart Jongenelen
b.jongenelen@delphy.nl  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven