Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tomaten in alle kleuren

Het assortiment tomatenrassen bij Sakata Seed America heeft er dit jaar diverse kleurtjes bijgekregen. Tyler Hoopes, de Amerikaanse tak van het veredelingsbedrijf, bespreekt, in navolging van Pieter Vermeulen eerder dit jaar, wat elk van deze rassen in petto heeft.

"We hebben verschillende nieuwe rassen voor de glastuinbouw ontwikkeld. Bij het ontwikkelen en testen van nieuwe rassen kijken we naar een goede smaak, een hoge opbrengst en  arbeidsefficiëntie. De unieke kleuren, vorm en consistentie van het formaat zijn ook belangrijke criteria."

De rassen zijn allemaal in vele verschillende delen van de wereld getest. "Veelzijdigheid van elk ras in ons veredelingsprogramma is zeer belangrijk. Het is cruciaal om de eigenschappen van elke variëteit te kunnen doorgronden en om te weten hoe ze in verschillende omgevingen presteren."

Mix van Crimson Star, Chocostar, Royalstar, Lemonstar en Fonzi’s Pinky

Crimson Star en Scarlet Star - rood en mini pruimtomaat                Crimson Star en Scarlet Star zijn rode soorten die ontwikkeld zijn voor hightech kassen met een focus op een klasse 1 smaak en arbeidsefficiëntie voor de losse oogst. "In plaats van lange trossen, groeien deze tomaten van 10-12 gr aan korte trossen met meerdere clusters dicht op elkaar. Dit zorgt voor een compacte oogstzone die de arbeidsefficiëntie zal verhogen, terwijl in vergelijking met referentierassen de smaak en het opbrengstpotentieel zijn toegenomen."

Deze twee premium smaakvariëteiten scoren erg hoog op smaak. "Qua onderscheidende eigenschappen heeft Crimson Star een zeer vroege rijpheid, een uitstekende smaak aan het begin van de cyclus, een hoog brix- en uitzonderlijk sapgehalte, evenals een aantrekkelijke donkerrode kleur met een hoge glans. Scarlet Stars heeft een uitstekende smaak, maar is iets zuurder en deze variëteit heeft een stevige textuur, een hoge knapperigheid en een uniforme vorm."

Vanuit het perspectief van de teelt begint de Crimson Star vroeg, heeft het ras een meer open plantvorm en is het ras goed geschikt voor teelt onder kunstlicht. Scarlet Star vult volgens Tyler Crimson Star aan met een hoge opbrengst tijdens de teeltcyclus in de zomer en de vroege herfst.

Aan het einde van het seizoen is het opbrengstpotentieel van beide rassen vergelijkbaar. Scarlet Star is een goede keuze om later in het seizoen te planten met een lange cyclus, aldus Tyler. "Wanneer beide rode rassen worden gesnoeid en op de juiste manier worden geteeld, moeten ze gedurende het hele seizoen een goede smaak en grootte behouden. Bovendien zullen ze arbeid besparen door de oogstzone te verkleinen dankzij de compacte korte trossen."

Op het gebied van enten laten Crimson Star en Scarlet Star de beste prestaties zien wanneer er gebruik wordt gemaakt van onderstammen met een hoge groeikracht. "Ze zijn allebei veelbelovend voor hightech-telers over de hele wereld."

Crimson Star links en rechts Scarlet Star tomaten 

Chocostar - bruin en mini pruimtomaat
Chocostar is een bruine soort met een bordeauxrode wijnkleur die zowel los als aan de tros geoogst kan worden. Ze is eerder pruimvormig dan langwerpig. "Zijn uitgebalanceerde sapgehalte, hoge brix, zoete smaak en dunne schil zorgen voor een variëteit die je gewoon wilt blijven eten. Afgezien van de goede smaak, toont deze variëteit een hoge opbrengst en is ze arbeidsefficiënt, omdat ze compact is. Deze variëteit presteert beter qua opbrengst en smaak."

Chocostar tomaten

Royalstar - oranje en trossen
Royalstar is een oranje ras met een rijke, diep oranje kleur, hoge brix, en een hoge tolerantie voor barsten. "Het is een perfecte performer door zijn aantrekkelijke kleur, mooie lange tros met een sterke, donkergroene plant. Het plantmodel is veelzijdig, maar ook ideaal voor telen onder kunstlicht: compacte plant met kort blad, sterke groeikracht in combinatie met een generatieve plantvorm. Deze veelzijdige variëteit kan als tros geoogst worden en is geschikt voor de losse pluk. Met zijn smaak en uitstekende fruitkwaliteit wordt hij geteelt voor het oogsten van trossen voor premium fruitverpakkingen."

Sakata's Royalstar variëteit

Lemonstar – citroengeel en mini pruimtomaat
Lemonstar is een unieke, gele druivensoort met een levendige citroengele kleur en een hoge brix. Hoopes: "Deze cherrytomaat heeft een uitstekende smaak qua evenwichtige zuurgraad en suikergehalte. Met betrekking tot de eetervaring heeft deze variëteit een knapperige textuur die de goede smaak aanvult. We zien Lemonstar nog steeds uitblinken in smaakpanels van Wageningen University & Research. Ze heeft ook een hoge teelt- en kraaktolerantie laten zien in vergelijking met de controle-rassen bij telers wereldwijd." 

Nieuwe Lemonstar variëteit

Voor meer informatie:
Tyler Hoopes
Sakata Seed America
+1 269 532 2563
thoopes@sakata.com
www.sakatavegetables.com

Pieter Vermeulen
Sakata Vegetables Europe
+31 (0) 6 53730188
pieter.vermeulen@sakata.eu
www.sakata-vegetables.eu

 

Publicatiedatum: