Arabische groenten van Duitse bodem in plaats van import

Gespecialiseerde groothandelaren met Turkse of Arabische wortels hebben altijd lokaal geteelde groenten aangeboden. Deze producten, zoals minikomkommers, courgettes en aubergines, worden meestal via directe import of tussenhandel gekocht en in Duitsland verkocht.

Een handelaar uit Düsseldorf heeft hier in nauwe samenwerking met ambitieuze telers verandering in gebracht door de producten uit het Midden-Oosten op Duitse bodem te telen.

Groententeelt in de Altmark

"Altijd op zoek naar potentiële contracttelers"
Het initiatief voor dit ambitieuze teeltproject is Mohamed Jatal, een geboren Syriër en sinds kort eigenaar van het bedrijf Grüne Saison dat gevestigd is op de Düsseldorfse groothandelsmarkt. Hij biedt zijn klanten een breed scala aan Arabische groenten- en fruit. "Ik was op zoek naar een alternatief voor de directe import uit de Arabische regio. Duitse groenten zouden voor mij helemaal geen optie zijn, omdat het totaal andere gewassen zijn. Arabische minikomkommers zijn bijvoorbeeld veel aromatischer en hebben een zeer sterke geur in vergelijking met de Duitse producten."

Zo werd het idee geboren om de benodigde zaden te importeren en de rassen hier in Duitsland te telen. "Natuurlijk, ik ben in de eerste plaats een handelaar en geen teler. Ik was dus op zoek naar potentiële contracttelers die de gewassen echt kennen en ze voor mij kunnen telen."


Groententeler Said Al Marzuqi

"Groot potentieel voor biologische producten in de Turkse en Arabische vakhandel"
Said Al Marzuqi is een gepassioneerd teler in Klötzke, in de regio Altmark, en heeft samen met regionale partners ongeveer 300 hectare, waar zij groenten telen in zowel de open als beschermde omgeving. "Vier jaar geleden ben ik begonnen met slechts een halve hectare. Ondertussen bieden wij tal van biologische producten aan, van veldgroenten en aardappelen tot exotische speciale gewassen zoals minicourgettes, physalis en okra. Vooral biologische groenten zijn nog nieuw terrein voor veel Turkse en Arabische winkels. Ik zie dus nog veel potentieel," zegt de teler, die naast het bedrijf Grüne Saison ook klanten heeft in Berlijn en Bremen.

"De zaden zijn afkomstig van Syngenta, maar het zijn pure Arabische gewassen," verzekert Al Marzuqi. Volgens hem zijn vooral minicourgettes in korte tijd populair geworden in de Duitse vakhandel. "Wij leveren twee keer per week verse producten aan het bedrijf Grüne Saison, in totaal zo'n drie ton. Dat kan nog meer worden," zegt Al Marzuqi, die ook een importbedrijf met de naam Allocamus UG runt. "We hebben onze eigen contractteelt in de Marokkaanse regio Agadir. Vanaf november leveren wij ook Arabische groenten uit de lokale teelt aan Grüne Saison. Op die manier zorgen wij ervoor dat deze producten het hele jaar door beschikbaar zijn voor de Duitse markt."

Voor meer informatie:
Mohamed Jatal
Grüne Saison e.K. - Orientalische Obst & Gemüse
Ulmenstraße 275
Großmarkt Düsseldorf - Blumenhalle
40468 Düsseldorf
+49 1575 6400530
GrueneSaison@gmail.com
www.gruenesaison.com   

Said Al Marzuqi
Allocamus Lebensmittelhandel UG 
38486, Klötze
+49 1520 850 4051
saidmarzuqi@gmail.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven