Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Studie naar geschikte irrigatiestrategieën voor teelt op kokosvezel

De technische afdeling van de Spaanse substraatfabrikant Projar is medio juli begonnen met het uitdokteren van een irrigatiestrategie voor de teelt van gewassen op een bodem waar kokosvezel aan wordt toegevoegd. De proef, uitgevoerd op een teeltbedrijf in Águilas, in de provincie Murcia, heeft tot doel te onderzoeken hoe het wortelstelsel van de planten het best gedijt in de met kokosvezels vermengde grond.

"Het meest voorkomende probleem dat we zien bij teeltbedrijven die kokosvezel in de bodem verwerken, is de hoeveelheid en de frequentie van de besproeiing, en dan met name dat ze te veel water ineens geven in plaats van vele keren een beetje", zegt Juan Manuel García, productmanager van Projar en coördinator van de proef. “We hopen met veelvuldige en constante irrigatie te kunnen profiteren van de buitengewone gunstige fysische en chemische eigenschappen van kokosvezels voor de gewassen. Op deze manier willen we de teler helpen om de productiviteit van zijn gewassen te verhogen”, legt Juan Manuel García uit.

Hoogwaardige technologie
Om te weten wat de juiste irrigatiemethode is voor elk gewas, moet eerst nagegaan worden wat de precieze waterbehoefte is. De besproeiingsmethode moet worden berekend op basis van het transpiratieniveau van het gewas, het niveau van invallende straling en de dampdruk. Die laatste wordt berekend op basis van de relatieve vochtigheid en de temperatuur in de kas. "Naast de omgevingsparameters wordt ook gekeken naar de karakteristieken van het gewas zelf en de fysische eigenschappen van het substraat. Op die manier kan worden bepaald met hoeveel water en hoe vaak er moet worden besproeid”, legt García uit.

Om al deze waarden te meten en te controleren, zijn er in de kas een klimaatstation en een set sensoren geïnstalleerd die ononderbroken metingen uitvoeren van de straling, temperatuur en relatieve vochtigheid. Er worden ook sensoren rechtstreeks in het substraat en de bodem aangebracht om de vochtigheid, geleidbaarheid en temperatuur rond de wortel van de plant te bepalen.

De controle is erop gericht om homogene vochtigheids- en geleidbaarheidswaarden in het substraat te bekomen om zo een maximale wortelontwikkeling in de kokosvezel te bereiken, naast een optimaal en efficiënt gebruik van water en voedingsstoffen.

Voor meer informatie:
Projar
www.projar.es

Publicatiedatum: