Betere kieming babyleafzaden levert hogere productie op

Het onderzoek van ISI Sementi heeft tot doel de kwalitatieve en kwantitatieve normen van de eigen variëteiten, in dit geval babyleaf, te verhogen met de Isijet-technologie, zoals het bedrijf Ortomad heeft aangetoond.

Het Italiaanse teeltbedrijf Ortomad werd in 1998 opgericht en was een van de eerste bedrijven in de vallei van Sele die slaproducten voor het versgesneden assortiment ging telen. Twintig jaar later is het bedrijf een grote sepeler met 170 hectare grond, waarvan 100 bedekt en 70 onbedekt. Op die hectares gebruikt de teler zaden van ISI Sementi. Isijet-zaden om precies te zijn. 

Francesco Roma

Bedrijfsleider Francesco Roma zegt dat hij veel ISI Sementi-variëteiten gebruikt, waaronder Copacabana, Cassandra, Norma en Falstaff. "We hebben voor Isijet gekozen, omdat we bij dit zaadsoort een toename van de opbrengst tijdens de oogst hebben gerealiseerd dankzij een betere plantdichtheid en vermindering van fouten als gevolg van de zaadrust, die meestal optreedt wanneer de bodemtemperatuur hoger is dan 22°C."

"Daarnaast hebben we een kostenreductie weten te bereiken, omdat we minder zaad voor het zaaien hoeven te gebruiken. Gemiddeld hebben we een reductie van 25-30% in de zomer en 10-15% in de andere seizoenen bereikt."

De agronoom van het bedrijf, Simone Scarpa, vertelt: "Isijet-zaden hebben de manier waarop we met zaaien omgaan radicaal veranderd door ze homogener te maken. De gesynchroniseerde ontkieming van alle zaden beperkt de geleidelijke groei, met een consequente uniformiteit van de hoogte en de grootte van het blad, waardoor een perfecte gelijkmatigheid bij het snijden wordt gegarandeerd en de verkeerde sneden bij het gemechaniseerd oogsten van babyleaf sterk worden gereduceerd."

Simone Scarpa

Een ander voordeel is de gegarandeerde uniforme kiemkracht, zelfs bij hoge zomertemperaturen, terwijl in de herfst en de winter de groeitijd van de planten wordt verkort, met als gevolg een grotere precociteit, waardoor de teeltcycli kunnen worden verkort.

"Als bewijs van de geconsolideerde synergie van het werk met ISI Sementi wil ik er bovendien op wijzen dat ook de nieuwe variëteiten, die het resultaat zijn van de samenwerking, zoals de Norma blonde sla, het mogelijk maken om de programmering van deze referentie tijdens de zomerperiode te verhogen, dankzij de hoge resistentie tegen Fusarium oxysporum f.sp. lactucae en de geringe blootstelling aan het fenomeen van het randeffect."

Voor meer informatie: www.isisementi.com


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven