"Xaverius maakt circa twee trossen meer aan per teeltseizoen"

Onderbelicht ras tros grof voor de belichte tomatenteelt in België

Tholen - Het duurt niet lang meer voordat het belichte seizoen in de tomaten weer van start gaat. Tijd om rassenkeuzes te maken dus, nieuwe keuzes ook in het geval van Belgische trostomatentelers. In het segment Princess dienen er zich nieuwe rassen aan. Xaverius bijvoorbeeld, waarover Marco Hasenbroek van Axia Vegetable Seeds vertelt.

Productief
Xaverius stond in proeven in het seizoen 2018/2019 en 2019/2020 bij het Proefstation voor de Groenteteelt in Sint-Katelijne-Waver en bij Proefcentrum Hoogstraten. "Xaverius viel op door zijn hoge productie, hoger dan de huidige referentie in de markt", vertelt Marco. 

"Met zijn donkergroene, harde, leerachtige bladeren doet de plant het goed onder belichting. Het ras vangt goed licht op, ook in de onbelichte teelt, en heeft geen problemen met bladverbranding, waardoor licht efficiënt wordt omgezet in groei zonder te vegetatief te worden."

De grofheid van de vruchten ligt rond de 145-150 gram per stuk, gelijk aan de referentierassen in het segment Princess, weet Marco. "Maar omdat Xaverius circa twee trossen meer aanmaakt per teeltseizoen, is het ras wellicht nog wat productiever dan concurrerende rassen."

Jointless
De opvolging van de vruchten is volgens Marco 'zeer uniform'. "Er worden praktisch geen achterblijvende of onvolledige trossen of gele kronen waargenomen."

Xaverius is een jointless ras met vruchten met een brix rond de 4.2. In de belichte teelt wordt het ras het hele seizoen op vijf gesnoeid. "Met de donkerrode vruchten en mooie groene delen, ook naar voren gekomen in de houdbaarheidsproeven in België, zijn de vlakke trossen goed weg te leggen in een verpakking. Ook handig tijdens het oogsten, waardoor de oogstnormen omhoog gaan."

Arbeidsvriendelijk
Het gewas is arbeidsvriendelijk. "De plant geeft vrijwel geen tussendieven. Ook viel in de proeven op dat de stam goed hard bleef tot het einde van de teelt en niet geel verkleurde, waardoor er nagenoeg geen uitval van planten was. Dit is een groot voordeel wat aan het einde van de teelt zorgt voor minder productieverlies.

Warmere periodes in de teelt zijn geen probleem. "Het gewas is sterk, open en generatief met een zeer regelmatige troszetting, ook in warmere periodes. Het ras is ook niet gevoelig voor neusrot." Dat is het ras ook niet voor macrolophus schade. "Dat is de laatste jaren best wel een probleem voor sommige telers, waardoor er problemen in de doorkleuring ontstaan bij de vruchten."

In België belicht
Momenteel wordt Xaverius in Noord- en Zuid-Frankrijk al naar tevredenheid geteeld, geeft Marco nog mee. "In Nederland gaat de voorkeur van telers in het segment tros grof uit naar Macxize in de belichte teelt. Dit komt mede door zijn zeer hoge productie."

Macxize is in de belichte teelt tot dusver nog niet getest voor de Belgische markt door het Proefstation en Proefcentrum, waardoor het ras nog niet beschikbaar is voor Belgische telers.

Voor meer informatie:
Axia Vegetable Seeds
www.axiaseeds.com
info@axiaseeds.com

Marco Hasenbroek
marco@axiaseeds.com

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven