14% hogere productie en 74% minder pythium met nanobubbles in aardbeienproef

In het voorjaar van 2020 zijn in opdracht van Moleaer proeven uitgevoerd door Delphy in Nederland om de effecten te onderzoeken die zuurstofverrijking met nanobubbles van irrigatiewater had op de aardbeienteelt.

In de test konden bij Berry Plaza twee behandelingen worden geïsoleerd die door één variabele werden gedifferentieerd: opgeloste zuurstof (DO) en hoge concentraties nanobellen in het water. Dit dankzij de inzet van een Nanobubble Generator, een circulerende pompunit die gas toevoegt aan een waterflow. 

In de studie werd de controlegroep op de praktijkstandaard gehouden tussen een typische 7 en 9 mg/L opgeloste zuurstof, oftewel rond de 80% tot 100% verzadiging, terwijl het nanobubble behandelde water werd gebracht tot een gemiddelde zuurstofwaarde van 30mg / L, oftewel 3 x de verzadiging.

Hogere productie, minder pythium
Aan het einde van de proeven hadden planten geïrrigeerd met zuurstof nanobellen een opbrengststijging van 14% vergeleken met onbehandelde planten (8,2 kg versus 7,2 kg). Pythiumwaardes waren 74% lager in de behandelde monsters dan in de onbehandelde controlegroep. Planten geïrrigeerd met zuurstof nanobellen hadden ook een gezondere wortelmassa.

Bart Jongenelen, onderzoeker bij Delphy “ Gedurende de proef in het voorjaar werd mij het belang van waterkwaliteit steeds duidelijker. Water is een basis voorziening voor de teelt. In deze proef hebben we waterkwaliteit verhoogd door het te verrijken met zuurstof nanobellen.

De theorie erachter is dat zuurstof een belangrijke rol speelt zowel in de directe opname van wortels als voor de biologie rondom het wortelmilieu.

In eerste instantie hebben we er in overleg met Moleaer voor gekozen om met de proeven met name te kijken naar opbrengst en met visuele inspecties de wortelontwikkeling te volgen. Daaruit zijn duidelijke verschillen naar voren gekomen. Zo is de totale productie bijna 1kg hoger uitgekomen bij de behandeling met nanobubble-verrijking.”

Nu ook bevestiging in aardbeien
Michiel de Jong van Moleaer: “De verschillen in productie waren heel duidelijk, en de resultaten bevestigden dat wat we al hebben aangetoond in andere gewassen, ook geldt voor de aardbeienteelt. De Nanobubble Generator heeft een tweeledig doel.

Ten eerste leveren nanobellen zuurstof uiterst efficiënt af in water en dat stelt telers in staat om zeer hoge zuurstofniveaus te behouden met minimaal verlies. Hierdoor kunnen we aanzienlijk meer zuurstof in het wortelmilieu afleveren en een gezonde wortelontwikkeling bevorderen.

Ten tweede breken de oxidatieve eigenschappen van de zuurstof nanobellen algen en biofilm af en onderdrukken ze ziekteverwekkers, waardoor het water effectief schoner wordt en een hygiënischer irrigatiesysteem in stand wordt gehouden."

Bart vult aan. “Dat hebben we hier ook mogen vaststellen. Bij de visuele wortelinspecties hebben we vast kunnen stellen dat de controle meer te kampen had met Phytopthora fragaria aantasting. De bakken met de nanobubbles zagen er veel gezonder uit”.

Voor meer informatie:
Moleaer
info@moleaer.com

www.moleaer.com

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.