Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
rondje Presto in kassen Walero

Antwoord op de groeiende vraag naar grove gele paprika

Tholen - De vraag naar het grove segment in de gele paprika groeit. Syngenta biedt met hun nieuwe ras, Presto, daar een antwoord op. Zoals Kris Goen het zei: "De troef van Presto is het vruchtgewicht. Of het gewas gestuurd wordt op het standaardras (zoals dat natuurlijk vaak het geval is in proeven) of specifiek op Presto, we zien dat Presto bovengemiddeld op vruchtgewicht scoort. De groeikracht van Presto en het hogere vruchtgewicht laat zich uitbetalen voor de teler.”

Vrijdag 3 juli vond er een virtuele rondleiding plaats bij het paprikateeltbedrijf Walero in Bleiswijk. Hier wordt 2,5 hectare Presto geteeld. Marcel Vis en Peter Colbers namen de deelnemers mee de kas in.

In de proeven van vorig jaar viel het Marcel op dat de zetting heel gemakkelijk ging. De groeikracht sprong hem ook in het oog. Marcel: ”Er stonden vorig jaar verschillende proeven. We zagen dat wanneer de temperatuur ’s nachts niet te ver wegzakt, dit ras het beste gedijt. De productie is gebaat bij een hogere temperatuur.”

Plantbelasting
Peter Colbers rijdt op de buisrailwagen dieper het gewas in. Het platform gaat omhoog en de kijkers van de rondleiding zien de koppen van de planten. Hij adviseert om Presto kort te toppen: op 1 oksel is prima.

Voor Walero is er 13 oktober gezaaid en eind november geplant. Walero teelt met een drie stengelsysteem. De eerste zetting is in de derde oksel te zien. Er is een mooi generatief ras met een constante belasting te zien. Je ziet dat er soms een oksel wordt overgeslagen maar dat kan ook niet anders want de plantbelasting is hoog: 40-50 stuks per m2.

Peter: "Een vruchtgewicht van 300 gram (of meer), heeft in die zin een nadelig effect op de zetting. Dat is niet zo erg. Het gaat om kg /m2. En dat zit wel goed. Het uitgangspunt is wat de plant kan dragen.”

Watergift vergroten
Als je het gewas goed bekijkt, valt het op dat het een volumineus gewas is. Marcel adviseert om in warme dagen de watergift te vergroten. De plant verdampt dan meer dan gemiddeld door het grote volume. Daardoor heeft de plant meer water nodig dan gemiddeld. “Kijk naar de matten en controleer het EC-gehalte. Dan is goed af te lezen of de plant genoeg water heeft.”  

Tijdens de virtuele rondleiding was er ruimte voor het stellen van vragen. Daar werd goed gebruik van gemaakt. Een van de vragen ging over de weerbaarheid van Presto op binnenrot. Peter: "Binnenrot, tja, daar kunnen we eigenlijk niet zoveel over vertellen. Natuurlijk hebben we dat gevolgd. We zien eigenlijk nauwelijks verschillen met de standaard.”

Kris, Peter en Marcel zijn het erover eens: Presto is een veelbelovend ras voor het grove gele paprikasegment. De slogan ‘Presto … Groots in geel’  had niet toepasselijker kunnen zijn.

Voor meer informatie:
Syngenta
Peter Colbers
M: 06-12 70 93 64
E: peter.colbers@syngenta.com 

Marcel Vis
M: 06-12 96 47 22
E: marcel.vis@syngenta.com