Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Reichenau Gemüse eG over koopgedrag en duurzame verpakkingen:

"We hopen dat de toegenomen waardering voor nationale producten na de crisis zal voortduren"

Ook op het 'groenteneiland' Reichenau, een Duits eiland in de Bodensee, keert de rust nu langzaam terug. De plotselinge veranderingen in het aankoopgedrag en de toegenomen eisen van de handel in de nasleep van de coronapandemie hebben ook de Zuid-Duitse coöperatie Reichenau Gemüse voor grote uitdagingen gesteld, bevestigt de adjunct-directeur Christian Müller. Bovendien heeft de crisis ook de geleidelijke ontwikkeling van duurzame verpakkingen overschaduwd.

Het management van de telers- en verkoopcoöperatie kijkt terug op een spannende tijd. Ondanks de uitzonderlijke situatie verliep het groentenseizoen van dit jaar echter volgens plan, aldus Müller. "In januari-februari werd de eerste kassla zoals gewoonlijk geoogst, later gevolgd door radijzen, komkommers en diverse biologische producten.

Er was een fase waarin de consumptie van groenten aanzienlijk lager was dan de aangeboden hoeveelheid. Maar er waren ook situaties waarin we een enorme vraag zagen. Omdat de horeca geen enkele paasactiviteit had toen deze gesloten werd, werd er thuis veel meer gekookt. Dit had een aanzienlijke invloed op de volumestroom in de respectievelijke afzetgebieden."

Het Reichenau eG-team op de BioFach van dit jaar in Neurenberg. Uiterst rechts: adjunct-directeur Christian Müller.

Door de crisis waren de transporten vanuit Italië en Spanje niet optimaal, zodat men onvermijdelijk afhankelijk was van het nationale en ook regionale product, merkt Müller op. "We hebben dus ook bij de consument een hogere waardering voor onze producten ervaren en ik hoop dat dit ook na de crisis zo blijft. Het is op dit moment echter moeilijk te voorspellen hoe dit zich zal ontwikkelen."

Terugkeer van het verpakkingsprobleem
Een van de meest recente aandachtspunten van het bedrijf was de marktintroductie van een innovatieve en duurzame verpakkingsoplossing. Samen met de fabrikant en leverancier van golfkartonnen schalen (Rondo) en een Zuid-Duitse machinefabrikant werd vorig jaar een machine ontwikkeld die golfkartonnen schalen van verschillende formaten met behulp van plakband zodanig kan sluiten, dat de bovenstaande eisen volledig kunnen worden geïmplementeerd. Zo werd flowpacken van de tray, d.w.z. het gebruik van kunststoffolie, vermeden, terwijl tegelijkertijd aan alle eisen voor de verpakking wordt voldaan.

Reichenau tomaten in een duurzame verpakking

"We streven er nog steeds naar om de verbindingstechnologie te optimaliseren en het concept verder te ontwikkelen. Tegelijkertijd merken we dat de handel op dit moment met andere problemen te kampen heeft dan verpakking of bewerking van de goederen."

Foto rechts: Christian Müller toont de nieuwe verpakkingsinnovatie bij de marktintroductie in de nazomer van 2019.

Voorkeur voor verpakt
Intussen valt het op dat de consument in deze tijden van corona nogal onzeker is. "De consument heeft ook de voorkeur gegeven aan verpakte producten. Of en in hoeverre het onderwerp verpakking in de loop van de crisis een rol zal spelen, is voor mij op dit moment echter moeilijk te beoordelen. Er zijn veranderingen geweest in de inkoop en er zullen zeker nog meer veranderingen komen, maar het blijft onze taak om aan de eisen van de retail te voldoen," besluit Müller.

Voor meer informatie:
Christian Müller
Reichenau Gemüse eG
Marktstr. 1, 78479 Insel Reichenau
Duitsland
+49 7534 9200 31
ch.mueller@reichenaugemuese.de
www.reichenaugemuese.de


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven