Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Presto, nieuw geel paprikaras van Syngenta

"Tempoversnelling in tweede deel seizoen typeert dit ras"

Tholen - Wie de term Presto in een muziekstuk tegenkomt, weet: er volgt een snel tempo in het tweede gedeelte. Het is ook de naam van een nieuw geel paprikaras van Syngenta. Net als de muziekterm heeft dit paprikaras ook een snel karakter in het tweede deel van het seizoen, vertelt teeltadviseur Peter Colbers.

Het nieuwe gele paprikaras Presto. Foto: Syngenta

Hoog vruchtgewicht
"We zien een splitsing komen in de markt met telers die hun bedrijf ingericht hebben om speciaal voor de verpakkingsmarkt, in flowpack, te telen en bedrijven die telen voor de losse verkoop in dozen", vertelt Peter.

"Met Presto richten we ons op de laatste groep. Eén van de kenmerken van dit ras is het hoge vruchtgewicht. Waar de huidige gele rassen in de tweede helft van het jaar met het vruchtgewicht onder de 180 gram zakken, blijft het vruchtgewicht van Presto 20 gram hoger in de zomer en de herfst.

Juist in die periode is er een groot prijsverschil tussen de zwaardere en lichtere vruchtgewichten. Behalve de zwaarste is Presto ook de grofste paprika in de markt waardoor ook zeer geschikt voor gebieden waar de diameter belangrijk is."

Arbeidsvriendelijk gewas
Het hoge vruchtgewicht zorgt er ook voor dat er arbeid wordt bespaard. Er zijn minder handelingen zoals topwerk nodig. Dit jaar wordt er Presto geteeld in Nederland, België, Duitsland en Zwitserland. "Presto is een generatieve groeikrachtige plant geheel in lijn met de nieuwe generatie rassen van Syngenta, die hebben bewezen goed overweg te kunnen met de extreme weersomstandigheden van de afgelopen jaren. Het ras is Tm3 resistent."

 
Voor meer informatie:
Syngenta