Pioniersproject ondiepe aardwarmte Greenbrothers lijkt CO2-doelstelling te halen

Je kunt diep boren op zoek naar aardwarmte, maar het hoeft lang niet altijd heel diep, zo blijkt inmiddels in Zevenbergen bij een pioniersproject met Lage Temperatuur Aardwarmte om de kassen van aubergineteler Greenbrothers mee te verwarmen. Sinds december 2019 draait de installatie en ondanks de nodige kinderziektes die horen bij iets nieuws doen, lijkt het doel van tachtig procent CO2-besparing te worden gehaald, zo valt te lezen in een update en projectverslag bij De Techniek Achter Nederland
 
 Op de foto v.l.n.r. Mark de Vrieze (V&SH), Ronald-Jan Post (Greenbrothers), Arnoud Crebolder (V&SH), Frank Groenewegen (Greenbrothers), Ben Groenewegen (Greenbrothers) en Sander Dortland (V&SH).

Finetunen
Die inschatting maakt Ronald-Jan Post, energiemanager bij Greenbrothers, in ieder geval. De installatie draait nog iets te kort om definitieve conclusies te trekken, zo vertelt hij, maar het ziet er goed uit. Momenteel is er nog sprake van finetunen van het systeem.

Speciaal boren
Een bijzonder systeem, want zowel een warmte-koude-opslag als diepe geothermie waren gezien de omstandigheden voor Greenbrothers geen optie. Een speciale boormethodiek gaf uitkomst, waarbij als ware het kabels onder een weg twee putten in tegenovergestelde richting schuin van elkaar naar beneden is geboord. "Hierdoor ontstaat er genoeg ruimte tussen beide putten zonder dat we enorm diep hoeven te gaan", legt Mark de Vrieze, projectmanager van uitvoerder Visser & Smit Hanab uit. 

Lees hier verder. 

Bron foto's: Visser & Smit Hanab 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven