Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Met Orius-System houdt aardbeienteler trips onder controle

"Goed scouten voor tripsdruk in de bedekte aardbeienteelt blijft belangrijk. Zodra telers meer trips vinden, kunnen zij Amblyseius-System / ABS-System aanvullen met Orius-System", vertelt Biobest-adviseur Arno Hellemons. "Trips veroorzaakt de meeste economische schade in aardbeienteelt. Deze plaag tast namelijk de bloemen en vruchten aan, die daardoor misvormen en verkleuren."

Met vangplaten kan de teler trips tijdig monitoren. Arno adviseert telers zo’n 1000 tot 2000 vangplaten Bug-Scan Yellow NHS per hectare op te hangen. “Het nieuwe ophangsysteem met clips – het zogenaamde New Hanging System – maakt het ophangen nog makkelijker.”

De roofmijt Amblyseius-System wordt eveneens preventief ingezet. Arno: “Al bij lage temperaturen is Amblyseius cucumeris een effectieve bestrijder van trips. Hij eet tripslarven, dus pakt het eerste stadium van trips aan.”

Bij hogere temperaturen Orius inzetten
Nu de nachttemperaturen oplopen, kan de roofwants Orius-System een goede aanvulling zijn. “Tot nu toe waren de nachten koud en moesten aardbeientelers soms zelfs beregenen om de bloesem te beschermen. Het lijkt erop dat de nachttemperaturen de komende weken stabiel zijn tussen 5 en 8°C. Dan wordt het interessant om bij toenemende tripsdruk Orius laevigatus in te zetten. Deze roofwants eet alle stadia van trips en pakt ook bladluizen, spintmijten en witte vlieg mee.”

Aan het begin of einde van de dag
Om maximaal profijt te hebben van deze roofwantsen, heeft Arno nog een tip. “’s Ochtends vroeg of tegen de schemering is het beste moment om Orius-System uit te zetten. Dan zijn ze het rustigst. Het transport zorgt bij deze biologische bestrijders voor enige stress. Zet je Orius-System midden op dag uit bij hoge temperaturen, dan vliegen ze soms weg. Dat zou zonde zijn van deze kostbare roofwantsen.”

Voor meer informatie:
Biobest Group
www.biobestgroup.com
info@biobestgroup.com

Publicatiedatum: