Dankzij de hoge temperaturen in de belangrijke teeltmaand april hebben de bij Landgard aangesloten teeltbedrijven begin mei in heel Duitsland een goede start gemaakt met het seizoen voor de sla in de vollegrond. Sinds maart konden consumenten al de eerste verse en kleurrijke slasoorten uit de glastuinbouw in de winkels kopen.
Vanaf eind april kwamen daar de eerste buitenrassen zoals de Mini-Romana uit de onbeschermde teelt bij. In de tweede week van mei - net op tijd voor het begin van het barbecueseizoen - begint ook de oogst van de populaire Duitse ijsbergsla.
Christian Berghs-Trienekens, eigenaar van BT Gemüse und Verpackung
Ondanks de uitdagingen op personeelsgebied, zoals het inschakelen van voldoende seizoensarbeiders, zijn de telers vrij optimistisch over het slaseizoen van dit jaar. "Na een regenachtig begin van het plantseizoen was het bijna heel de maand april mooi weer met een goede uniforme kwaliteit van onze sla als gevolg," zegt Christian Berghs-Trienekens, eigenaar van BT Gemüse und Verpackung.
"Door het gebrek aan regen in de afgelopen weken moesten we wel al vroeg zorgen voor extra irrigatie, maar daar zijn we nu aan gewend. We telen vooral voor de foodretail en hebben ons product tot nu toe dan ook goed kunnen verkopen. Als het weer het nu houdt, dan zullen we in mei een goede oogst kunnen boeken."
Slateelt op ongeveer 1.100 hectare
Alleen al in de westelijke regio verbouwen 34 bedrijven die lid zijn van Landgard, op ongeveer 1.100 hectare vollegrondssla. "Al met al verwachten we voor het slaseizoen 2020 een goede kwaliteit en een betrouwbare aanvoer naar onze klanten," zegt Thomas Korff, division manager bij Landgard Obst & Gemüse. "Samen met onze telers zetten we ons in om voor het barbecueseizoen 2020 verse Duitse sla te leveren."
Voor meer informatie:
www.landgard.de
www.bt-gemuese.de