Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
biologisch schimmelbestrijdingsmiddel BioFun klaar voor gestage wereldwijde marktintroductie

"Nieuwe werkingswijze pakt toenemende resistentie schimmelbestrijdingsmiddelen aan"

Het Belgische voedings- en gewasbeschermingsmiddel Biotalys heeft de eerste resultaten bekendgemaakt van de meer dan 100 veldproeven die ze hebben uitgevoerd met hun eerste biologische schimmelbestrijdingsmiddel, BioFun-1, dat in 2022 in de Verenigde Staten op de markt zal worden gebracht, gevolgd door een wereldwijde marktintroductie.

Biotalys ontwikkelt een nieuwe generatie schimmelbestrijdingsmiddelen op basis van proteïnen en wil telers helpen bij het beschermen van de opbrengsten en het verminderen van voedselverspilling door zowel gewasverlies te voorkomen als de bescherming na de oogst uit te breiden.

"In 2018 hebben we aangetoond dat BioFun-1 een competitieve en consistente bescherming biedt tegen Botrytis cinerea in vergelijking met commerciële niet-natuurlijke schimmelbestrijdingsmiddelen en dat hun biologische producten beter presenteren bij meerdere gewassen en regio's", aldus het Biotalys-team. "In 2019 breidden we het testprogramma verder uit om de hoge efficiëntie en consistentie te bevestigen in vergelijking met soortgelijke commerciële niet-natuurlijke producten en IPM-programma's (Integrated Pest Management) voor meerdere pathogenen, gewassen en regio's."

Proeven
De veldproeven voor 2019 vonden plaats in de Verenigde Staten en de belangrijkste Europese landen en omvatte meer dan 50 effectiviteitsproeven tegen grote plagen zoals Botrytis cinerea en echte meeldauw. "Deze ziekten hebben een aanzienlijke invloed op de oogst en de kwaliteit van een groot aantal soorten groenten en fruit en zijn verantwoordelijk voor een aanzienlijke hoeveelheid voedselverliezen voor en na de oogst.

Solotoepassingen
In solotoepassingen bood het biologische schimmelbestrijdingsmiddel van Biotalys, BioFun-1, in de meeste gevallen (meer dan 85%) van de proeven een hoge bescherming tegen meerdere ziekteverwekkers in vergelijking met de onbehandelde producten. Volgens het team toonde BioFun-1 een goede dosis-responscurve, waardoor de dosismodulatie zich kon aanpassen aan de ziektedruk. Onder een grote ziektedruk biedt een hogere dosering een vergelijkbare bescherming als de niet-natuurlijke bestrijdingsmiddelen, zonder dat de telers zich zorgen moeten maken om residuen.

In 89% van de proeven werd het IPM-programma met BioFun-1 afwisselend met commerciële schimmelbestrijdingsmiddelen gebruikt en presteerde het op hetzelfde niveau als het niet-natuurlijke IPM-programma, wat resulteerde in een vergelijkbare opbrengst, fruitkwaliteit en houdbaarheid na de oogst, terwijl de het residu van niet-natuurlijke stoffen met tot 68% werden gereduceerd.

* BioFun-1 tegen 3 verhoudingen, met verhoudingen 3 > 2 > 1
** Biotalys-programma = BioFun-1 ingevoegd in de standaard IPM, ter vervanging van een commercieel biologisch schimmelbestrijdend middel dat twee keer wordt gebruikt.

Dosisafhankelijke bestrijding
Hans-Jürgen Rosslenbroich, een onafhankelijke adviseur van het bedrijf met meer dan 30 jaar ervaring op het gebied van productontwikkeling, inclusief biologische producten, licht toe: "Het innovatieve werkingsmechanisme van het nieuwe schimmelbestrijdingsmiddel van Biotalys toonde een dosisafhankelijke controle aan van economisch belangrijke plantenziekten zoals Botrytis en echte meeldauw in de open veldproeven.

De dosisafhankelijke bestrijding van plantenziekten in veldproeven die met biologische middelen nauwelijks te zien zijn, vooral wanneer deze gebaseerd zijn op levende organismen, is een belangrijke stap in het ontwikkelingsproces en zou een unieke onderscheidende factor kunnen zijn voor het nieuwe bestrijdingsmiddel van Biotalys."

Aanvulling van data
De volgende veldproeven zijn al bezig. Met meer dan 150 veldproeven met verschillende gewassen en verschillende milieuomstandigheden in Europa, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten, zal het programma van 2020 het gegevenspakket voor de efficiëntie van de regelgeving ondersteunen en zich richten op de intrinsieke activiteit van het biologisch schimmelbestrijdingsmiddel en de karakterisering van de efficiëntie in het veld en de impact van de positionering aan het einde van het seizoen in geoogst fruit en groenten. "Deze veldproeven vormen een aanvulling op de lopende productveiligheidsstudies die de registratiedossiers zullen ondersteunen die later dit jaar in de Verenigde Staten en Europa zullen worden ingediend, en op de ontwikkeling en implementatie van de productaanvoerketen", zeggen ze.

Luc Maertens, COO bij Biotalys: "Dit is os eerste biologische schimmelbestrijdingsmiddel dat telers een betrouwbaar, nieuw werkingsmechanisme biedt om de opbrengst van hoogwaardige groenten en fruit te maximaliseren. De verlengde houdbaarheid van smakelijke, aantrekkelijke groenten en fruit met aanzienlijk lagere residugehaltes voegt een aanzienlijke waarde toe door tegemoet te komen aan de behoeften van zowel consumenten als telers, het verminderen van voedselverspilling en het veiligstellen van de wereldwijde export".

Voor meer informatie:
Bioltalys
info@biotalys.com
www.biotalys.com 

 

Publicatiedatum: