Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Pak bladluis in paprika aan met biologische bestrijders"

Nu Plenum niet meer is toegestaan, kiezen paprikatelers ervoor bladluis biologisch te bestrijden. Bart Elseviers, adviseur bij Biobest raadt telers een combinatie aan van de sluipwesp Aphidius-System en de galmug Aphidoletes-System.

Enkele paprikatelers deden vorig seizoen al ervaring op met (gedeeltelijke) biologische bladluisbestrijding, voor andere is het nieuw. Bart: “Het breed werkende chemische middel Tepekki is nog toegestaan, maar heeft ook nadelen. Het lijkt enige nevenwerking te hebben op de biologie in de kas. De werkzame stof blijft bovendien lang aanwezig, waardoor de MRL kan worden overschreden. Daarom adviseren wij de bladluisbestrijding biologisch aan te pakken. Het is kostbaarder dan chemie, maar zeker effectief.”

Sluipwesp Aphidius-System
Luisbestrijding begint met nauwkeurig scouten. Zodra bladluis wordt gevonden, starten de meeste paprikatelers met de sluipwesp Aphidius-System. Deze pakt de eerste vlucht luizen aan. “Aphidius colemani zoekt zelf beginnende bladluishaarden. Hij parasiteert effectief de meeste luizen door met zijn legboor een gaatje te prikken in elke luis en daar een eitje te leggen. De luis verandert in een mummie en krijgt een koperachtige kleur. Het advies is om wekelijks 0,5 sluipwespen per m2 te introduceren”, vertelt Bart.

Uitbreiden met galmug Aphidoletes-System
Zodra er grotere haarden komen, adviseert Bart de sluipwesp aan te vullen met de galmug Aphidoletes-System. De larven van de Aphidoletes aphidimyza pakken namelijk grote bladluishaarden aan. De volwassen vrouwtjes gaan actief op zoek naar luizen en leggen meer dan 100 eieren. “Als de larven uitkomen, zuigen ze direct hun prooien leeg. Ik adviseer een dosering van 1 galmug per m2. Bij haarden kan de teler 3 tot 5 galmuggen per m2 doseren. De combinatie van deze sluipwespen en galmuggen werkt goed. Mocht dat nog niet voldoende zijn, dan heeft Biobest vele alternatieve luisbestrijders.”

Phytoseiulus-System tegen spint
Bart meldt verder dat paprikabedrijven de eerste spint signaleren. “Door het droge, warme weer van de afgelopen weken kan spint de kop opsteken. Dat is het moment om roofmijt Phytoseiulus-System in te zetten. Met deze roofzuchtige Phytoseiulus persimilis krijgt de teler spint gewoonlijk makkelijk onder controle.”

Voor meer informatie:
Biobest Group
www.biobestgroup.com
info@biobestgroup.com

Publicatiedatum: