Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Boerenbond: "Europees gebrek aan steun landbouw stuitend"

Boerenbond is niet te spreken over de vermeende inertie die de Europese Commissie in haar aanpak ter ondersteuning van de Europese landbouw aan de dag legt. "In een context waar de land- en tuinbouw in alle Europese landen getroffen is of getroffen zal worden, volstaat het niet zich te beperken tot bestaande middelen uit het Gemeenschappelijk Landbouwbudget. Bijkomende Europese budgetten zijn noodzakelijk om deze crisis in de sector het hoofd te bieden."

Door de uitbraak van de coronapandemie werden nagenoeg alle sectoren in de land- en tuinbouw getroffen. Concreet ondervinden nu reeds de sierteelt en de aardappelsector zware schade, maar ook andere sectoren zijn getroffen of zullen in de komende weken en maanden een negatieve impact voelen. Dringende maatregelen zijn noodzakelijk om te voorkomen dat de land- en tuinbouwbedrijven kopje onder gaan.

“Het is dan ook onverstaanbaar en onaanvaardbaar dat de Europese Commissie zich vandaag verschuilt achter en beperkt tot ondersteuning van de Europese land- en tuinbouwsector met louter bestaand Gemeenschappelijk Landbouwbudget”, luidt de kritiek van Sonja De Becker, voorzitter van Boerenbond. “Het mag wel duidelijk zijn dat we vandaag te maken hebben met een uitzonderlijke crisis. Om hier uit te raken zijn uitzonderlijke acties en buitengewone budgetten nodig op Europees niveau.”

Boerenbond riep Europees Commissaris voor landbouw Wojciechowski al eerder nadrukkelijk op om in het licht van de coronacrisis crisismaatregelen zoals interventie, steun private opslag en groen-oogsten/niet-oogsten tijdig te activeren om de zware negatieve effecten op de landbouwmarkten, nu en in de komende periode op te vangen. Onze Europese collega’s ondersteunen deze vraag vanuit COPA net als de ministers van landbouw in de Raad en de Commissie landbouw in het Europees Parlement. Maar de Commissie heeft de voorbije weken al te veel kansen verloren laten gegaan om voorstellen om deze crisis het hoofd te bieden politiek af te toetsen. Het is stuitend dat enig antwoord richting de landbouwsector vanuit Europa uitblijft. We verwachten doortastend optreden van de beheerder van de één gemaakte Europese landbouwmarkt, geen ‘ieder lost het maar voor zichzelf op’ aanpak die de concurrentie ernstig dreigt te verstoren.

bron: Boerenbond

Publicatiedatum: