Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aanleg Bommelerwaards tuinbouwriool 20 april van start

In Zaltbommel werken de gemeente en Waterschap Rivierenland samen met tuinders en drinkwaterbedrijf Dunea om water met gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen uit de hele Bommelerwaard apart te zuiveren. Deze samenwerking, die een gezamenlijke inzameling, aparte afvoer en zuivering van afvalwater realiseert, is uniek in Nederland. De aanleg van deze gezamenlijke afvalwaterzuivering gaat op 20 april van start. Het bouwbord is afgelopen weekend geplaatst.

35 kilometer rioolleiding
De werkzaamheden starten in de Mertstraat nabij de Meidijk in Zuilichem. Als alles volgens planning verloopt, voert eind 2020, ruim 250 hectare aan glastuinbouw het afvalwater uit de kassen af via 54 pompen en 35 kilometer rioolleiding. Sommige bedrijven gaan dat doen met vrachtwagens. Dit water gaat naar een speciale filterinstallatie, die Waterschap Rivierenland bouwt bij de al bestaande afvalwaterzuiveringsinstallatie in Zaltbommel. Het gezuiverde water gaat vanuit Zaltbommel naar de Waal. De Afgedamde Maas, waar drinkwaterbedrijf Dunea water vandaan haalt, wordt niet meer met dit water belast.

Samen voor schoon water
Elke tuinder in Nederland is verplicht om afvalwater zelf te zuiveren. Schoon water in sloten en vaarten is van belang voor de natuur, landbouw, gezondheid en de drinkwaterwinning. Daarom trekken het waterschap, Dunea en Glastuinbouw Nederland samen op met de tuinders en de gemeente Zaltbommel. Daarnaast is schoon water één van de doelstellingen van het herstructureringsproject voor de glastuinbouw in de Bommelerwaard. Dit voert het Projectbureau Herstructurering Tuinbouw Bommelerwaard (PHTB) uit. Met deze samenwerking lopen de tuinders voor op de doelstelling in de sector om in 2027 emissieloos te zijn. Wethouder Bragt: “Het realiseren van deze collectieve tuinbouwriolering voor bedrijfsafvalwater in de Bommelerwaard geeft een enorme impuls aan de leefomgeving en de kwaliteit van het oppervlaktewater.”

Financiering project
De gemeente en het waterschap investeren in het project en leggen het systeem aan, maar de tuinders betalen het project uiteindelijk zelf. Het project wordt mede gefinancierd door de provincie Gelderland, Dunea en de Europese Unie. Het project levert namelijk een grote bijdrage aan de verbetering van de waterkwaliteit en drinkwaterveiligheid. De Europese Unie heeft een subsidie beschikbaar gesteld van 1,7 miljoen, op het totaal van  ruim 5 miljoen die de leiding en zuivering in totaal kost.

Klik hier voor meer informatie over het project.

Publicatiedatum: