Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tuinbouw wil afstand tot woningbouw Vroondaal en 'krijgt' 25 meter

Tholen - De afgelopen jaren is tussen Poeldijk en Loosduinen, in het (natuur)gebied Madestein, een serieuze woonwijk (Vroondaal) verrezen met de nodige villa's. Daaromheen staan echter ook kassen en die dreigen in de knel te raken nu de woonwijk alsmaar uitdijt.

Een minimale afstand van 25 meter moet overlast van glastuinbouw voor bewoners voorkomen, maar die afstand dreigde te worden teruggebracht tot 10 meter in een concept bestemmingsplan, ware het niet dat Glastuinbouw Nederland daar een stokje voor stak. 


Foto: screenshot Google Maps met de (verouderde) situatie in Vroondaal, waar inmiddels al veel meer huizen staan omringd door kassen langs de Oorberlaan en de Madepolderweg.

'Niet minder dan 25 meter'
De brancheorganisatie diende een 'zienswijze' in en legde daarin het belang van voldoende afstand tussen kas en woning uit. Met succes, want nu is het concept bestemmingsplan Madestein-Vroondaal gewijzigd, waardoor 25 meter afstand tussen woning en kas wordt gewaarborgd en telers minder hoeven te vrezen voor toekomstig gesteggel over overlast in de woonwijk door hun teelt. 

Op 16 april wordt over de 3e herziening en vaststelling van het bestemmingsplan vergaderd in de Haagse gemeenteraad. In dat plan staat nu: 

"De afstand van woningen tot in bedrijf zijnde kassen mag niet minder dan 25 meter bedragen."

Niet de eerste zaak (en niet de laatste)
Vorige week werd in een vergelijkbare zaak, tussen Hoekse telers en de gemeente Rotterdam, ook al gesteggeld over de minimale afstand tussen een huis en een glastuinbouwbedrijf. Ook hier vreesden telers dat vanuit 'burgerwoningen' klachten zouden kunnen ontstaan over (geluid)overlast vanuit kassen die er al lang staan. Bovendien maakt woningbouw de kans om uit te breiden voor telers op hun bestaande locatie aanmerkelijk kleiner gelet juist ook op alle regels.