Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vinales RZ bij Erik Gelderblom:

"Door de plant vroeg te belasten staat de kop nu mooi generatief"

In Bergschenhoek telen Peet van den Bosch en teeltmanager Erik Gelderblom dit jaar voor het eerst het rode paprikaras Vinales RZ. Zij telen Vinales op een totale oppervlakte van 1 ha. De planten werden op 1 november gezaaid en er werd op 5 december geplant. Inmiddels is het eerste zetsel geoogst. 

Hoe is de teelt tot nu toe verlopen?
"Doordat wij iets later hebben gezaaid is de eerste zetting er goed aangekomen. We hebben geen lage voornacht gehanteerd, wel een langere voornacht van zo’n 17°C om daarmee gelijk het etmaal te drukken in verband met het AC-folie en de relatief hoge buitentemperaturen deze winter.

We hebben een 4-weeks plantje geplant. In deze fase hebben we lekker klimaat kunnen maken en heeft de plant tijd gehad om goed in te wortelen.

We waren door Rijk Zwaan geïnformeerd dat Vinales gemakkelijk blijft groeien, daarom hebben we er voor gekozen om hem gelijk vanaf de start generatief weg te zetten. Dit hebben we gedaan door gelijk  in het eerste zetsel een hogere plantbelasting toe te laten. De eerste zetting hadden we in week 3, en uiteindelijk hebben we nu (3 april 2020) 1,8 kg per m2 geoogst van het eerste zetsel.

Door de plant vroeg te belasten staat de kop nu mooi generatief. We wilden namelijk ook voor onze afzet niet te grove paprika’s hebben in het eerste zetsel. Zodra we zijn gaan oogsten, is de plant direct weer gaan groeien. Het gewas wat er nu staat is een krachtig en generatief gewas."

Het eerste zetsel van Vinales is inmiddels geoogst. Kun je wat vertellen over de grofheid, de kwaliteit, de doorkleuring?
"Het eerste zetsel is bij ons rustig geoogst (over drie weken uitgesmeerd) om zo ook de herzetting wat meer te spreiden. De groei willen we beperken omdat ons bedrijf altijd gemakkelijk groei laat zien. Vinales is krachtig en hier zullen we mee om moeten gaan. De paprika’s van het eerste zetsel hadden een gemiddeld vruchtgewicht van 195 gram. De doorkleuring was goed. We hebben wat langer gewacht tot hij goed doorgekleurd was. Verder hebben we geen last gehad van steeltjes, de kwaliteit was gewoon goed, er mankeerde helemaal niets aan."

Wat wordt jullie teeltstrategie voor de komende tijd?
"De mooie balans zit er aan te komen. Normaal hebben we dat moment al eerder, maar dat komt nu wat later omdat we een groter eerste zetsel hebben gehad. We hebben een enkel tussenvruchtje, dus de balans zal daardoor wel komen. We telen nu met een nachttemperatuur van 19°C en 21°C overdag.

Op het moment van zetten hebben we enkele dagen gewerkt met een voornacht van 17°C. De plantbelasting is momenteel rond de 28-30 vruchten per m2. Momenteel hebben we zeker niet te veel groei en de plantbelasting is goed. Maar we houden de groei in de gaten. Van de zomer gaan we niet krijten. Meestal hebben we voldoende groei om goed door de zomer heen te komen. We houden voorlopig 19-21°C aan als de groei en zetting zo blijft. Vinales groeit goed op zijn vrucht. Hij zet iets later, maar de uitgroei van de vrucht is dan weer heel snel."

Voor meer informatie:
Rijk Zwaan Nederland
rijkzwaannederland@rijkzwaan.nl   
www.rijkzwaan.nl

Publicatiedatum: