Stefano Hiwat aan de slag voor Gavita:

"Na enorme nieuwbouw in Rusland volgt nu modernisering en dat biedt kansen voor o.a. belichting"

Als je met een nieuwe baan begint en nog geen drie weken later alweer thuis zit, dan is dat normaal gesproken een teken dat je niet presteerde zoals van je werd verwacht – maar dat is niet het geval voor Stefano Hiwat van Gavita.

Door de coronavirusuitbraak kan hij niet naar het kantoor van Gavita komen, noch de telers in Oost-Europa en Centraal-Azië bezoeken. Hij gaat hen vanaf nu ondersteunen met hun verlichtingsoplossingen. Maar dit betekent wel dat hij de tijd heeft om de marktontwikkelingen in deze regio’s te bespreken – en er gebeurt daar veel.

Na uitbreiden komt moderniseren
Omdat hij Russisch spreekt en in de laatste tien jaar veel ervaring heeft opgedaan, kent Stefano Hiwat de tuinbouwsector, de Russische markt en de verlichtingsindustrie erg goed. Hij heeft in de afgelopen jaren de toename van het Russische kasareaal gezien en heeft ook gezien dat de uitbreidingssnelheid drastisch afnam nadat de subsidies vanuit de overheid werden stopgezet.

“Vooral in Rusland is zelfvoorziening nog steeds een punt op de agenda en is al jaren in ontwikkeling. In plaats van uit te breiden, gaan ze bestaande kassen nu moderniseren. Fondsen en leningen zijn beschikbaar gemaakt,” zegt hij.

Rusland: HPS + LED
Nu heeft hij zich aangesloten bij het team van Gavita om het verlichtingsbedrijf te ondersteunen in Rusland en de omliggende landen. In de laatste jaren heeft Gavita een groot marktaandeel opgebouwd in Rusland en veel telers maken gebruik van hun HPS-oplossingen om hun seizoen te verlengen en jaarronde productie mogelijk te maken.

De grootste, geavanceerde bedrijven telen tomaten en komkommers. “Een aantal jaar geleden deden er veel verhalen de ronde over nieuwe kassen, die werden gebouwd met enorme subsidies van de overheid. De ‘grote jongens’ zoals Magnit krijgen nog altijd financiële ondersteuning voor nieuwe gebouwen, de ‘kleinere jongens’ krijgen nu subsidies voor het moderniseren van wat ze al hebben. Kassenbouwers hebben hierdoor wellicht minder kansen, maar het biedt veel perspectief voor technische leveranciers in de komende vijf jaar.”

Optimaal telen
Een extra uitdaging voor Russische telers is de optimalisatie van de huidige teelt, iets dat ook kansen biedt voor leveranciers. Om dit te kunnen doen, hebben ze apparatuur nodig die betrouwbaar en duurzaam is. “En onfeilbaar,” voegt Stefano daaraan toe.

"De afstanden in Rusland zijn enorm, dus het is niet eenvoudig om technici snel naar een locatie te sturen. Daarnaast is er ruimte voor het verbeteren van de bedrijfsresultaten door de opbrengsten van de gewassen te verbeteren,” zegt Stefano.

“De technologie is hiervoor niet het enige antwoord, de kennis om met deze technologie te werken en het optimaliseren van het gebruik ervan zijn net zo belangrijk. De markt heeft al grote stappen gezet, maar er is zeker nog ruimte voor verbetering. Maar ondanks het feit dat de gewasopbrengsten in Rusland beter kunnen, verdienen ze wel geld met de lagere opbrengsten.”

Voor Gavita ligt de focus nu op Rusland en de landen in het Gemenebest. “We willen een duurzame positie die sterker blijft worden, in Rusland en ook in de rest van de regio,” zegt Stefano.

Hij legt uit dat het voor het bedrijf niet alleen maar gaat om het realiseren van een project, maar dat de service daarna net zo belangrijk is, vooral met de huidige marktontwikkelingen. “We zijn er natuurlijk altijd als een teler reserveonderdelen nodig heeft of een andere vorm van ondersteuning.”

Voor meer informatie:
Gavita International b.v.
www.gavita.com
 
Stefano Hiwat  
shiwat@gavita.com  


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven