Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Theo van der Kaaij test nieuw ras in belichte en onbelichte teelt:

"Als Marinice eenmaal in een ritme zit, komen er nauwelijks bonken voor"

De familie Van der Kaaij teelt al vanaf de jaren ’30 tomaten. Eerst in het Westland, maar vanaf begin deze eeuw in Berlikum (Berltsum) in het noordwesten van Fryslân. Kaaij Tomaten teelt trostomaten, met en zonder belichting.

Vorig jaar ‘ontdekte’ Theo van der Kaaij het nieuwe De Ruiterras Marinice in een (onbelichte) proef. De resultaten waren zeer positief, waardoor Kaaij Tomaten nu op 4 hectare Marinice teelt zonder lampen en een proef van een kraanvak heeft staan in de belichte teelt naast Merlice. 

Kraanvak in de belichte kas
Over de proef in de belichte kas vertelt Theo: "Het gewas van Marinice staat er vitaler en groener bij dan Merlice. De vruchten zijn iets grover. In het begin nam Marinice een voorsprong in de productie, maar inmiddels gaan ze ongeveer gelijk op. Nu (week 13) loopt het gemiddeld vruchtgewicht van Marinice iets terug. Aanvankelijk lag die tussen de 185 en 193 gram, maar nu is het gemiddelde 175 gram."

Sterke plant
"Marinice heeft ook een hoger plantgewicht, zwaarder en groener. De plant zet suikers gemakkelijk om en we moeten uitkijken dat het gewas niet te sterk wordt. In de belichting staat de proef natuurlijk tussen Merlice, dus we kunnen niet specifiek sturen op Marinice. Indien nodig kunnen we wel een extra blad uitnemen, maar dat is nu nog niet nodig."

Theo gaat verder: "Marinice heeft gemiddeld 6,5 knoppen per tros, waar Merlice er 7 of meer heeft. De tros is bij Marinice dus niet de maatstaf om de kracht van de plant in te schatten. Verder is de bladlengte 38 centimeter; dat is ruim een centimeter langer dan Merlice."

Son-T
Tot slot vertelt Theo over de belichte teelt: "Wij belichte nu 10 uur per dag met Son-T. Dat was eerder in het jaar 18 uur. In het begin zagen we daarbij wel een enkele bonkvrucht, maar dat is nu niet meer het geval. Door generatief te sturen zorgen we voor een regelmatige trosaanleg. Als Marinice eenmaal in een ritme zit, komen er nauwelijks bonken voor. Dat komt ook door heel zorgvuldig te snoeien. Dat kost wel iets meer tijd."

Onbelichte kas: klaar voor de oogst
In de onbelichte kas werd op 18 december 2019 geplant. Nu beginnen de eerste trossen nét te kleuren. Theo: "We gaan volgende week of de week erna oogsten, net wat beter uitkomt qua planning in de arbeid. De troskwaliteit is uitstekend. In deze kas zien we nauwelijks bonkvruchten en wat er was konden we met snoeien verwijderen."

Kali, calcium en Ec
"Er is wel iets goudspikkel," gaat Theo verder. "Daarom geven we flink kali, zelfs twee keer zoveel als calcium. Maar dat zullen we de komende tijd weer iets gaan matigen. In februari was de verhouding 14:7 en afgelopen week 12:6. Qua Ec geven we 3,4 tot 3,5 mee en bouwen dat af op licht. We hebben nu etmalen van 20,5 graden: 23,5 graden op de dag en 17,3 graden in de nacht. De afgelopen week is er al 11.000 joules aan licht geweest. De absolute luchtvochtigheid die wij daarbij hanteren is 19,5 tot 20 g/kg."

Interen tegen crazy roots
"We zien wel een toename van crazy roots. Daarom gaan we wat meer interen voor meer zuurstof in de mat. De watergift start om 08:45 uur. Verder hebben we de wikkels van de potten gehaald. Wat wel een voordeel is: Marinice gaat vriendelijk om met het Pepinovirus en groeit daar goed doorheen."

Doel: 72 kilo
Theo besluit: "De laatste oogst zal rond 5 december van de plant komen. Ik verwacht dat de productie uit zal komen rond de 72 kilo per vierkante meter. Dat zou een mooi resultaat zijn."

Bron: De Ruiter

Publicatiedatum: