Handmatig schoonmaken van waterfilters is verleden tijd

Tholen - In nagenoeg ieder watersysteem zitten er wel één of meerdere filters. Filters beschermen de onderdelen, die verderop in de waterstroom zitten, tegen te grove en te veel mechanische vervuiling waardoor bijvoorbeeld sproeiers of druppelaars verstopt kunnen raken. Het meest voorkomend zijn de zogenaamde schermfilters. 


Stefan Bakker, Netafim met Mini Sigma Filter

“Met een automatisch filter blijft het watergeefsysteem schoner, heeft het systeem minder verstoppingen, hoeven er geen filters meer schoongemaakt te worden. En het is ook nog voordeliger dan een normaal schermfilter”, zegt Stefan Bakker van Netafim Netherlands.

Veel water, veel vervuiling
Schermfilters bestaan al vele decennia en functioneren afdoende. Toch zitten er best nadelen aan een normaal schermfilter. Zo moeten ze bijvoorbeeld regelmatig schoongemaakt worden. In de winter is dat niet zo vaak.

Echter in de zomer is het precies andersom: er gaat veel water doorheen met een hoge mate van vervuiling, zoals bijvoorbeeld algen. Soms moet een filter zelfs meerdere keren per dag handmatig schoongemaakt worden.

Eigenlijk geldt dat het maximale drukverlies over een filter maximaal ½ bar mag zijn. Als het goed is zijn daarom filters voorzien van manometers: voor en na het filter, om zodoende het verschil te kunnen aflezen.

Stefan: "In de praktijk zien we echter dat deze manometers niet aanwezig zijn of zo slecht van kwaliteit zijn, dat ze niet meer functioneren. Wie staat er nou bij zijn filter te wachten totdat het drukverlies ½ bar is, om het vervolgens schoon te maken …. niemand. We zien dan ook dat het drukverlies over het filter vaak veel te hoog oploopt waardoor met name zachte vervuiling zoals algen, niet meer alleen afgevangen wordt maar ook voor een groot deel door het scherm geprakt wordt.”

Hierdoor zijn de vuildeeltjes weliswaar kleiner gemaakt maar wordt er nog steeds een aanzienlijke hoeveelheid vervuiling toegelaten. Het vuil dat wordt doorgelaten leidt uiteindelijk tot een draplaag in de buizen, waarin zich eenvoudig allerlei ziekmakers kunnen nestelen.

Knikkerbaaneffect
Door het z.g knikkerbaaneffect leidt de hoeveelheid vuil alsnog tot verstoppingen. Met het knikkerbaan effect: bedoelen we als knikkers 1 voor 1 in de trechter van een knikkerbaan worden losgelaten, functioneert de baan prima. Als er een hand vol met knikkers in de trechter wordt gedaan verstopt de trechter. Dat is opmerkelijk want de knikkers zijn niet groter en het trechtergat niet kleiner. Het is de hoeveelheid tegelijk die de verstopping veroorzaakt en dat is met vervuiling in watersystemen precies zo.      

Automatisch spoelen
De nieuwste lijn automatische schermfilters zorgt ervoor dat filters automatisch worden gespoeld wanneer deze vuil zijn, met heel weinig spoelwater. Hierdoor hoeft er niet meer naar omgekeken te worden. Het voorkomt verstoppingen en houdt de watergeefsystemen schoner. Ongemerkt neemt het schoonmaken van een conventioneel filter nog best heel wat tijd in beslag.

De nieuwste lijn filters slaat alle activiteiten en alarmen op in zijn eigen geheugen tot wel meer dan een jaar. Deze gegevens zijn in te lezen en, naar bijvoorbeeld, de installateur te sturen met een appje of e-mailtje. Deze kan zo meekijken als er onverhoopt toch iets gebeurt zonder dat de installateur direct ter plaatse moet komen.

Met de techniek van vandaag zit er alleen een spoelknop op de controller, want de verdere bediening en uitlezing van de nieuwste filters kan de teler vanaf zijn eigen telefoon doen met een gratis app. Natuurlijk zijn ze gemaakt van corrosievrij materiaal voor een lange levensduur. Stefan besluit met: “En, last but not least, zijn ze ook nog eens goedkoper dan filters die met de hand schoongemaakt moeten worden.

Voor meer informatie:
Netafim Netherlands
www.netafim.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven