Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Biologische gewasbescherming in belichte aardbeienteelt:

"Het is een imagokwestie, geen enkele teler rijdt graag met de spuitkar”

De belichte aardbeienteelt is aan een opmars bezig. Telers investeren in nieuwe systemen om hun bedrijf zo rendabel mogelijk te maken. Qua gewasbescherming kiezen veel telers die hun aardbeien belichten voor biologische bestrijding.

Dat merkt ook Jurgen Bouveroux bij Biobest. “De keuze voor biologische bestrijding spreekt een beetje voor zich bij aardbeien. De chemische resistentie en ook het residuvrije aspect zijn bepalende factoren. De veilingen en retail stellen strenge eisen op vlak van residu. Je wilt als teler niet dat je mensen in de kassen worden blootgesteld aan pesticiden. Het is tegelijk ook een imagokwestie, geen enkele teler rijdt graag met de spuitkar.”

Natuurlijke vijanden scoren even goed
“Onze natuurlijke vijanden zoals Phytoseiulus-System en Californicus-System, beide tegen spint, gedijen even goed in een verlichte kas”, legt Biobest-adviseur Jurgen Bouveroux uit. Voedingssupplementen zoals Nutrimite, tripsferomoon Tripher en natuurlijk middel Bluestim (tegen abiotische stress) halen zonder extra aandacht hetzelfde rendement. Die producten vereisen geen specifieke aanpassingen in vergelijking met de traditionele aardbeienteelt.

Hommels en Uv-licht
Alleen bij hommelbestuiving moet er een beetje worden bijgestuurd. “Hommels vliegen uit wanneer er genoeg licht is”, verduidelijkt Jurgen Bouveroux. “Ze oriënteren zich daar op. Wij laten hen daarom enkel uit hun nesten tussen bijvoorbeeld 10 uur ’s ochtends en 1 uur ’s middags. Die uren kunnen variëren en de teler kan daar zelf in schipperen.Zodra de hommels niet meer mogen uitvliegen, gaan de computergestuurde sluitsystemen van de nesten van binnenuit dicht en kunnen ze er niet opnieuw uit. Dat is eigenlijk de enige lichte aanpassing die vereist is bij de belichte aardbeienteelt.”

Hogere productie en opbrengst
Steeds meer telers investeren in belichte aardbeienteelt: de productie ligt een stuk hoger en de opbrengsten stijgen zelfs nog meer. In het eindrapport ‘Aardbeienteelt in Vlaanderen’ van vorig jaar becijferde de Vlaamse regering dat de verwarmde kasteelt per are 65 procent meer aardbeien voortbrengt dan de gewone substraatteelt onder toegankelijke kappen. Het verschil wordt alleen maar groter als men naar de opbrengst kijkt. De belichte teelt brengt per are zo’n 145 procent extra op. De verkoopprijzen liggen dan ook een stuk hoger in de wintermaanden.

Voor meer informatie:
Biobest Group
www.biobestgroup.com
info@biobestgroup.com

Publicatiedatum: