Chinese glasleverancier 'back in business' na vertragingen door coronavirus

Aangezien China een belangrijk land is voor de productie van veel tuinbouwbenodigdheden, verstoort de uitbraak en de angst voor  het coronavirus nogal wat productieprocessen. Michael Lee van Planti legt uit hoe de producent van tuinbouwglas omging met de problemen en hoe hij zaken deed in een land dat in quarantaine zat.

De uitbraak van coronavirus (COVID-19) treft niet alleen telers in China, waar de markten stilvallen, werknemers niet aan het werk kunnen en projecten door de reisbeperkingen worden vertraagd, maar heeft ook een breder effect op de tuinbouwsector.

Beurzen worden geannuleerd of verplaatst en aangezien producten zoals schermen, doeken, glas en ook veel grondstoffen zoals staal en glas uit China afkomstig zijn, zal de sector de gevolgen van de uitbraak niet alleen op dit moment voelen, maar ook de komende maanden nog.

Een krankzinnig begin van het jaar 
Ook Planti heeft te maken met deze moeilijke situatie. Het Chinese bedrijf levert lichtonderdelen voor de tuinbouw & tuinbouwglas, gehard en met een door de teler of kassenbouwer bepaalde ondoorzichtigheid.

Michael Lee legt uit hoe in januari, vlak voor het Chinese nieuwjaar, alles op schema lag en het bedrijf klaar was voor het aankomende voorjaar - en natuurlijk een week vakantie. Maar aan het einde van de maand waren er onderweg controleposten te zien en dat waren tekenen dat er iets aan de hand was dat van kwaad tot erger ging.

Toen Michael aan het eind van de maand terugging naar Zhengzhou, was 'onduidelijkheid' het woord dat centraal stond. "Ik belde om de productie van glas te controleren en om te vragen of we de containers op tijd zouden kunnen laden. We weten het nog niet, vertelden ze me. Ik maakte me zorgen, ging boeken lezen en begon thuis te sporten", zegt hij.

Vanaf die dag bleef hij thuis. "Het was ongelooflijk om in die dagen in Zhengzhou, dat een bevolking heeft van zo'n tien miljoen mensen, zo'n rust te zien en te voelen. Je zag dat in de meeste huizen de lichten aan waren, je zag geen voertuigen op straat, maar elke dag kochten we 's ochtends groenten online en deze werden 's middags geleverd."

Productie van glas. Planti heeft de capaciteit om 30.000 m² glas per dag te produceren dat kan worden uitgerust met een coating aan één of beide zijden.

Wegafsluitingen
Op 2 februari heeft hij de productie gecontroleerd, gevraagd of het laden van het glas op tijd zal gebeuren en toen kreeg hij te horen dat de productie in orde was. Toch werd later die maand duidelijk dat de fabriek geen hout meer had om het glas in te pakken. "Toen ben ik steeds maar wat langer thuis gaan sporten om bezig te blijven", vertelt hij.

Omdat het onmogelijk was om hout naar de fabriek te brengen omdat de wegen werden afgesloten, werd in overleg met de productiemanager besloten om de productie te vertragen, maar wel door te gaan met de productie.

Op 10 februari waren de wegen nog steeds afgesloten en dat bleef de dagen erna ook nog zo. Op 17 februari had Michael al twee boeken uitgelezen en kon hij twee uur lang aaneengesloten sporten. "Maar de problemen rond de houtvoorraad bleven maar door mijn hoofd spoken."

Back in business
Op 20 februari zei de houtleverancier dat ze toestemming hadden gekregen om open te gaan. "Maar slechts 2 werknemers mochten naar de fabriek om pakketten te maken. Op 22 februari hebben ze een vrachtwagen vol pakketten naar ons gestuurd. Daar heb ik 's avonds op geproost met een whisky", herinnert hij zich.

In de middag van 22 februari kondigde de provincie Henan aan dat alle controleposten verwijderd moesten worden, behalve die van 3 steden in de buurt van Wuhan. Een dag later ontving Planti nog meer pakketten. "En die avond begonnen we met het inladen van containers. Op de 24e mochten onze kantoormedewerkers naar het kantoor gaan onder de voorwaarde dat we onze temperatuur dagelijks controleren en rapporteren."

Inmiddels is het bedrijf weer volledig in bedrijf en doet het alles wat het kan om de verloren tijd te compenseren. "Vandaag regent het hier en ik kan nog steeds niet geloven hoe mooi het uitzicht vanuit mijn kantoor is," concludeerde Michael vorige week opgelucht.


Back in business!


Zelfs in de regen kan het uitzicht vanuit een kantoor mooi zijn als je er een paar weken niet bent geweest!

Voor meer informatie:
Michael Lee
Planti Inc
www.plantiinc.com


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven