Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

"Galmug helpt auberginetelers spint onder controle te houden"

Feltiella-System van Biobest is voor auberginetelers vanaf week 8 een extra wapen in de strijd tegen spint. “De galmug is effectief omdat zij zelf naar de spint vliegt en daar eitjes legt. Uitzetten van deze bestrijder is heel eenvoudig”, vertelt Biobest-adviseur Marcel Verbeek.

De meeste auberginetelers zetten de bekende roofmijt Phytoseiulus-System in tegen spint, een lastige plaag in deze teelt. “De laatste jaren is de schade door spint groter. Daarom is het belangrijk om alert te zijn. Phytoseiulus persimilis werkt uitstekend als er eenmaal spint in de kas zit. Preventief uitzetten van deze roofmijt in het begin van het seizoen heeft echter niet zoveel zin.”

Galmug zoekt haarden op
"Juist op dit punt kan Feltiella-System een goede aanvulling zijn", legt Marcel uit. “Deze galmug vliegt rond en zoekt zelf spint op in een kas. Als de galmug spint vindt, legt ze eitjes in een spinthaard. Zodra de larven uitkomen, zuigen zij direct hun prooi leeg. Elke larve kan wel 30 spintmijten opeten in alle stadia, veel meer dan de roofmijt.” Marcel vertelt dat een aantal auberginetelers goede ervaringen heeft met deze galmug. “Sinds ze deze biologische bestrijder preventief uitzetten, hebben zij veel minder spintproblemen.”

Vanaf week 8 tot 10
Het plaatsen van emmertjes met Feltiella-System kost hen relatief weinig tijd. “Het is een kwestie van emmertjes neerzetten en het filterpapier doordrukken. Telers kunnen deze bijvoorbeeld bij de gevel plaatsen, waar vaker spint voorkomt. Wij adviseren vanaf week 8 tot 10 elke week twee tot drie emmers per hectare te plaatsen. Zo houden auberginetelers spint goed onder controle.”

Zit er overal in de kas wat spint, dan is het tijd voor de roofmijt Phytoseiulus-System, vertelt Marcel. “De twee biologische bestrijders vullen elkaar goed aan. Chemisch bijsturen is niet of nauwelijks meer nodig.”

Voor meer informatie:
Biobest Group
www.biobestgroup.com
info@biobestgroup.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven