Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jaaroverzicht december

December: de maand van de samenwerkingen

December is alweer de laatste maand van het jaaroverzicht. Van 28 tot en met 30 november vond in het International Exhibition Center in Kiev de beurs Fresh Produce Ukraine 2012 plaats. Projectmanager Kuno Jacobs van BTO is zeer te spreken over deze driedaagse beurs die hij nu voor de tweede keer heeft georganiseerd in samenwerking met de hoofdorganisator City of Dreams en Fruit-Inform. Fruit-Inform organiseerde voor de negende maal de conferentie 'Fruits and Vegetables of Ukraine - New Challenge' die plaats vond tijdens de beurs. De Chileense Fresh Fruit Association was wederom hoofdsponsor van het evenement.



Begin december meldde Aartsenfruit dat ze het slachtoffer zijn geworden van een gehackte email en heeft hierdoor $ 35.000 schade geleden. Wat is er gebeurd? Er is handel gekocht in China met een 25% aanbetaling. Dit is allemaal keurig netjes gebeurd. De aflader heeft geld ontvangen en handel verladen. Wij ontvingen echter een mail om de andere 75% (na verlading en tegen documenten) op een ander bankrekening te storten en dit is ook zo gebeurd.



De REO Veiling bestaat dit jaar 70 jaar en presenteerde eerder dit jaar ook haar nieuwe beleidsvisie. "We hebben veel geleerd van het verleden en willen ons nu daarom met een frisse blik richten op de toekomst", aldus commercieel directeur Dominiek Keersebilck. "Eén van de nieuwste introducties is dat we met alle Belgische veilingen sinds een vijftal weken bezig zijn met een nieuw weekbemiddelingssysteem, de nieuwe online marktplaats voor vollegrondsgroenten. Het is in mensentaal een beetje vergelijkbaar met de werking van eBay. Het nieuwe concept hebben we opgepikt uit Bretagne waar het gebruikt wordt voor de verkoop van uien en sjalotten. Met deze mensen wordt meer en meer samengewerkt."

Eigenlijk was er de hele maand tot nu toe sprake van een enorm tekort aan Spaanse groenten. Dit komt door het slechte weer een tijdje geleden in de productiegebieden. "Vooral de broccoliprijzen liggen op een hoog niveau. Er is bijna niet aan te komen", vertelt een handelaar. "Iedereen schreeuwt om broccoli. Door de regen is er heel veel van de oogst vernietigd. Naar vraag is niet te klagen, maar het is niet makkelijk zo. De prijzen liggen extreem hoog."



Op donderdag 6 december 2012 hebben de tuinders-aandeelhouders van Mechelse Veilingen te Sint-Katelijne-Waver en Coöbra te Zellik-Asse de fusie tussen hun groente- en fruitveilingen goedgekeurd. Mechelse Veilingen was al de grootste coöperatieve groenteveiling van Europa en ontstond begin 1994 uit de fusie van MTV en CVG. Coöbra is de grootste witloofveiling en is het resultaat van een eeuw fusies van Brabantse veilingen en een recentere fusie in 2011 met Greenpartners in Sint-Katelijne-Waver. Met een feestelijke voorstelling aan de vennoten van de Mechelse Veilingen en Coöbra werd op vrijdag 14 december de naam van de nieuwe fusieveiling bekend gemaakt. De nieuwe coöperatie zal vanaf 1 januari operationeel zijn onder de naam BelOrta.



Afzetcoöperatie FresQ verhandelt haar aanbod vanaf 1 januari 2013 via twee verkoopdochters: FresQ Partners en FresQ Sales. Dat heeft het FresQ-bestuur besloten en men legt dit voorstel op 17 december a.s. voor aan haar leden tijdens een Algemene Ledenvergadering. Onder FresQ Partners vallen Prominent, Green Diamonds en Purple Pride. FresQ Sales bestaat uit Rainbow Paprika XL en FrEsteem. Daarmee wordt in één stap een aanzienlijk deel van het paprika-areaal via één verkoopdochter verkocht. De leden die nu hun producten afzetten via Red Star Trading verlaten FresQ.



Donderdag 29 november werd in Leuven een nieuwe 'transnationale unie van producentenorganisaties' voor groenten en fruit boven het doopvont gehouden. De nieuwe organisatie kreeg de roepnaam Freshcoop en brengt Vlaamse en Bretonse tuinbouwers samen. Producenten uit twee zeer belangrijke tuinbouwproductieregio's, Vlaanderen en Bretagne, gaan hun krachten bundelen. De nieuwe transnationale producentenorganisatie vertegenwoordigt vier Vlaamse en zeven Franse producentenorganisaties, samen goed voor bijna 6.900 telers en een gezamenlijke waarde van verkochte productie van ruim 900 miljoen euro. In deze nieuwe organisatie ontmoeten twee grote, bekende labels elkaar: Flandria en Prince de Bretagne. Ondertussen is aangekondigd dat er bij producentenorganisaties uit een aantal andere lidstaten interesse is om op termijn eveneens aan te sluiten."

Sinds geruime tijd zijn DPA en Frugi Venta in gesprek over nadere samenwerking waarbij het profiel is geschetst te komen tot één uitvoeringsorganisatie. Vanuit DPA-geledingen is echter aangegeven dat transitie naar één uitvoeringsorganisatie op dit moment een brug te ver is.



Belgapom schat dat de aardappeloogst dit jaar ruim 20% lager zal uitvallen dan vorig jaar en Romain Cools vertelde ons de redenen. "Maar het is wel een vergelijking met een seizoen met een topoogst, dus er is sprake van twee extremen. Er zijn nu diverse veronderstellingen gelanceerd en de verklaringen zijn drieledig uit te leggen. Allereerst is er dit jaar in de belangrijkste aardappelproducerende landen een areaaldaling. In België is dat 7% in vergelijking met vorig jaar. De areaaldaling is te verklaren door de lagere prijzen op de vrije markt in het seizoen 2010-2011. Bovendien kwamen de kwamen de contractprijzen voor 2011 daardoor ook onder druk te staan. Een lager areaal was dus een logisch gevolg", vertelt Romain Cools, algemeen secretaris Belgapom.

De tien genomineerden voor de 'Fruit Logistica Innovation Award 2013' zijn bekendgemaakt. De jury voor de award bestaat uit deskundigen van de productie, kwaliteitszorg, groothandel en detailhandel, maar ook uit de verpakkings- en dienstensector.

De Apeldoornse groente- en fruitgroothandel Verserver en de gelieerde AGF-handel Heemskerk BV is donderdag 13 december door de rechtbank failliet verklaard. De curator Bert Jansen moet nog onderzoek doen, maar het faillissement lijkt direct gevolg van het strafrechtelijk onderzoek dat tegen de eigenaar van beide zaken loopt. De faillissementszaak diende donderdag en is vrijdagmiddag gepubliceerd.


De failliete versgroothandel Verserver en daaraan gelieerde AGF-handel Heemskerk BV zijn 17 december begonnen aan een doorstart. Curator mr. Bert Jansen heeft dit zo snel mogelijk besloten, ook gezien de korte houdbaarheid van verse producten. De bedrijven zijn weer volop in de running. Alleen wordt er niet meer gewerkt onder de naam Heemskerk BV. Dit vertelt voormalig eigenaar Wim Heemskerk. De bedrijven worden voortgezet door Horesca Lieferink met vestigingen in Twello en Zeist. De namen VerServer en Proversco zullen naar buiten toe blijven bestaan.



Van Dongen, Soonius en Peeman Transport gaan vanaf 15 december verder onder de bedrijfsnaam Gist. Door de overname van deze Nederlandse bedrijven laat het Britse bedrijf zien dat het bedrijf zich blijft richten op de groei van de Europese activiteiten. Gist is bezig zijn netwerk voor geconditioneerde distributie verder te ontwikkelen en heeft hiervoor aanzienlijke groeiplannen opgesteld. Vanaf 5 januari zullen alle vestigingen gehuisvest zijn in één gebouw in Bleiswijk.



Cool Fresh International, onderdeel van de AgroCap Invest groep, bevestigt de overname van Saphir. In het pand van Saphir aan de Handelsweg 40 in Ridderkerk is sinds december 2011 een aantal van de groepsondernemingen van AgroCap Invest gehuisvest, o.a. Cool Fresh International, Innoverde en PurNatur.

Maandag 17 december 2012 startte een dagelijkse shuttledienst voor vervoer van verse groenten en fruit van de Belgische REO Veiling te Roeselare naar het Nederlandse Venlo. Het gaat in dit stadium nog om een testcase. Het doel is een klokvaste en duurzame shuttleverbinding tussen beide regio’s tot stand te brengen. In dit project werken de Venlose bedrijven Frankort & Koning, Langfruit en Weyers samen om hun goederenstromen vanuit Roeselare naar Venlo te bundelen. Tot nu toe reden er dagelijks verschillende vrachtwagens, soms slechts gedeeltelijk geladen, van de REO Veiling naar Venlo. Met de nieuwe shuttledienst verwachten de deelnemers niet alleen efficiënter te werken, maar ook hun transport te verduurzamen: door het bundelen van de goederenstromen wordt het aantal voertuigkilometers gereduceerd.