Special jaaroverzicht juli

"Hoge opbrengst en smakeloosheid doen tuinbouw das om"


Op 1 juli heeft Duo Invest van de gebroeders Cees en Jan van den Heuvel, het hoofdkwartier van The Greenery aan het Spoorwegemplacement in Barendrecht gekocht. Daarmee worden de gebroeders Van den Heuvel weer eigenaar van het kantoorpand (7.000 m2) waar ze zelf jarenlang in hebben gewerkt (Jan) of zelf hebben gebouwd (Cees). De loodsruimte valt niet onder de overname.
"Combinatie hoge opbrengst en smakeloosheid doet tuinbouw das om", vertelde Yvo Lens begin juli. Vijf jaar geleden startte Gautier met hun plannen om een nieuw veredelingsprogramma op te zetten dat competitief is met de huidige variëteiten, maar ook aandacht trekt en zich onderscheidt op het gebied van smaak.

Vanuit de Vlaamse tomatenkwekerij Hortipower is interesse voor het laatste kavel tuinbouwgrond in Westdorpe. Er zijn aankoopgesprekken gevoerd en een intentieverklaring getekend. Daarmee zou het gebied uitverkocht raken. Geen probleem -in 2015 kunnen bedrijven zich gaan vestigen op Glasparel+.


Een jaar na de oprichting vertelt Jan Opschoor meer over coöperatie DOOR. Na een stormachtige periode bij FresQ en daarvoor bij The Greenery, werd het fundament voor deze nieuwe afzetcoöperatie gelegd, waarbij de telers van de merken Prominent, Purple Pride, Green Diamonds en later PapriCo elkaar vonden.Op zaterdag 5 juli protesteerden zo'n 60 Franse telers in het zuiden van Perpignan tegen hun Spaanse concurrenten. Zaterdagochtend verzamelden ze tussen 6 en 7 uur, vlakbij de Aldi en overvielen daar Spaanse trucks met steenfruit. De Franse telers dumpten duizenden kilo's op de grond en staken het aan. Ze beschouwen de concurrentie van hun buitenlandse collega's als oneerlijk en daarnaast zijn ze ook boos op de retailers, die de lage prijs bepalen door hun dominante positie in de markt.


Hoewel het een latertje is voor de Europese AGF-handelaren, kunnen velen het niet laten om de wedstrijden op het WK voetbal te bekijken. We maakten een rondgang langs vier handelaren die afkomstig zijn uit de landen die de halve finalisten voortbrengen: De Braziliaan Carlos André de Faria (Sun City), de Argentijn Abdel Raúl Sendón (Frutos Nor Patagnonia), de Duitser Mike Port (Port International) en de Nederlander Wim van der Burgh (Rainbow International) en vroegen naar hun verwachtingen.


Ondertussen wachten AGF-exporteurs op de Russische markt de gebeurtenissen na de vliegramp in de Oekraïne en de eventuele sancties met spanning af. "We zijn er continue mee bezig, volgen het nieuws, ook wat onze eigen regering en de buitenlandse ministers erover zeggen", vertelt Christiaan van Ravenswaaij van Ravex International dat al jarenlang actief is in de AGF-export naar Oost-Europa en Rusland. Hij erkent het dilemma van de 'koopman en de dominee' waar de sector mee te kampen heeft. "Maar onze Russische klanten vinden deze ramp net zo verschrikkelijk als wij. En zij kunnen er helemaal niks aan doen, ondanks dat iedereen er een mening over lijkt te hebben."
 


Staay Food Group opent twee nieuw vestigingen. Onder de naam Savasun Fresh Group Ibérica S.L. gaat op 1 augustus 2014 de nieuwe verkoopoperatie in Barcelona van start. In Polen start Staay Food Group eveneens op 1 augustus 2014 met het nieuwe bedrijf Staay Warszawa Sp. Z.o.o., gevestigd in Warschau.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven