"ze doen hier alles nu nog met de hand"

Gemechaniseerd telen midden op het platteland van Benin

“Toen ik voor mijn werk in West-Afrika was, realiseerde ik me dat Divatec juist ook daar de opgebouwde expertise in kon zetten, met name die op het gebied van waterbeheer,” vertelt medeoprichter en codirecteur van Divatec Jean Michel Mahé.

Dit is hoe VegInnov, leunend op de expertise van het Franse bedrijf Divatec is ontstaan. “Het project is in juni 2018 gelanceerd en wordt op dit moment geïmplementeerd in de buurt van Ouidah, in het zuiden van Benin.

Het project wordt gerealiseerd op een oppervlakte van 30 hectare. Het doel van het project is om een vestiging te bouwen 'in dezelfde stijl die als in Nantes', met een speciale kiemkamer die onze productiviteit zal helpen verhogen.

Er komt ook een kaskwekerij van 1.000 m² waar we onder andere tomatenplanten, sla, kool gaan telen. In Benin wordt alles nog met de hand gedaan. Het mechaniseren van de landbouw op een modern teeltbedrijf zal een positief effect hebben op de productiviteit. We willen graag concrete oplossingen leveren en vervolgens een vorm van agronomische monitoring opzetten om zo een overdracht van vaardigheden te bewerkstelligen, legt Jean-Michel uit.”

De ingang van het teeltbedrijf met Hugo, exportvertegenwoordiger die het project vanaf het begin heeft geleid

Een maatschappelijk project
Nadat het project in augustus 2018 aan de lokale bevolking en de overheid is gepresenteerd en na de zegen van de oudsten van die bevolking te hebben ontvangen, zijn Jean-Michel en zijn team begonnen met het saneren van een braakliggend terrein.

“We wilden absoluut niet dat ons project verantwoordelijk zou zijn voor ontbossing. Daarom hebben we ervoor gekozen om het op gehuurd braakliggend landbouwgrond op te zetten, grond dat oorspronkelijk bestemd was om te worden verbrand of te worden beplant met palmbomen om palmolie te kunnen produceren. We gaan het teeltbedrijf runnen en de grond bewerken met behulp van agro-ecologische technieken, met als doel het nog beter te doen dan wat er nu in de biologische landbouw wordt gedaan.”

Lokaal aanbod completeren
Het doel van dit project, momenteel getest op vijf teeltbedrijven, is om het aanbod van lokale kleine telers van verse producten zoals sla, wortelen, kool, bonen, meloenen, watermeloenen en uien compleet te maken. “Benin importeert veel groenten uit buurlanden. Met dit modern teeltbedrijf hopen we het aanbod van kleine producenten compleet te maken zonder het te hoeven vervangen. Het project zal ongeveer 100 nieuwe banen creëren en maakt deel uit van een model waarin de nadruk ligt op korte lijnen. Om de markt te testen, gaan we een tiental nieuwe groenten- en fruitsoorten lanceren,” legt Jean Michel uit.

Het teeltbedrijf kan binnen twee of drie maanden beginnen met telen. Het doel is om het model dat momenteel wordt getest ook op vijf andere bedrijven toe te passen. Veglnnov is daarom op zoek naar zowel particuliere investeerders als overheidsinvesteerders.

Meer over het project te weten komen? Bekijk dan de onderstaande video.

De eerste medewerkers van het teeltbedrijf

Over Divatec 
Divatec is een bedrijf dat is gespecialiseerd in de apparatuur voor groententeelt en tuinbouw. Het levert oplossingen op het gebied van waterbeheer met betrekking tot pompen, filtratie, beregening en behandeling, en oplossingen met betrekking tot elektriciteit, klimaatbeheer en zelfs bemesting. Hoewel het bedrijf, gelegen in de Loire-vallei, voornamelijk in Frankrijk actief is, heeft het zich de laatste jaren vooral ook buiten Frankrijk ontwikkeld.

Het volledige team met een delegatie uit de Loire-vallei (inclusief de gekozen mevrouw Guerriau)

Voor meer informatie:
Jean-Michel Mahé
VegInnov / Divatec
ZA de la Sensive – La Chapelle Basse Mer
44450 Divatte-sur-Loire – France
Telefoonnummer: +33 2 28 01 09 55
jmmahe@divatec.fr  
www.veginnov.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven