Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Op 15 januari gingen de paprikaplanten bij Kwekerij Verberne het kokossubstraat in:

“We begonnen met 1.000 kokosmatten, nu hebben we er 40.000"

De meeste kwekers in Nederland telen hun groente op steenwol. Een teelt op kokossubstraat biedt echter ook veel voordelen. Peter Verberne kan het weten. De paprikakweker uit het Limburgse Horst experimenteerde enkele jaren geleden voor het eerst met kokos. 

40 duizend growbags
Een betere stuurbaarheid van de teelt en een zo laag mogelijk drainpercentage: met die doelen voor ogen kozen kweker Peter Verberne en zijn teeltmanager René Geurts vijf jaar geleden heel bewust voor kokossubstraat. “We begonnen voorzichtig met zo’n duizend kokosmatten. Inmiddels hebben we er ruim 40 duizend op 8 hectare”, aldus Peter.


Peter Verberne

Heel precies irrigeren
Verberne is enthousiast over de drainagemogelijkheden van kokos. “Als steenwol ietsje indroogt, dan krijg je die niet meer op vocht; het volume is in principe verloren. Maar kokossubstraat is heel precies te irrigeren. Zo geven wij aan het begin van de dag bijvoorbeeld 150 milliliter en dan steeds kleinere beetjes, tot zelfs 25 milliliter per keer. Maar mijn plantjes komen niks tekort, hoor. Je krijgt hier juist sterke planten van.”

De eerste plantjes
Verberne: “Ik bespaar water én geld. Voorheen, toen ik nog op steenwol teelde, moest elke kubieke meter drainwater dat terugkwam, ontsmet worden. Dat kost geld. Bij kokossubstraten wordt juist elke milliliter gebruikt.”

Bij Kwekerij Verberne planten ze bewust niet te vroeg in het jaar. “In plaats van tegelijk met Spanje op de markt te komen, sluiten we hier juist op aan.” Bekijk de bovenstaande video om te zien hoe op 15 januari de nieuwe paprikaplantjes werden geplant bij Kwekerij Verberne. 

Voor meer informatie:
Dutch Plantin
[email protected]
www.dutchplantin.com

Publicatiedatum: