Op 1 november maakte Kruidenier Foodservice bekend AGF-handelsbedrijf Ter Wal uit Meppel te hebben overgenomen. Gisterenmiddag stemden de partijen in met de overname. Kruidenier had al vestigingen in Dronrijp en Groningen. Curator Jeroen Reiziger vertelt dat Kruidenier het gehele bedrijf heeft overgenomen. "Kruidenier zal een substantieel deel van de personeelsleden een baan kunnen aanbieden."Tijdens de bijeenkomst van de Businessclub Fresh Park Venlo op 1 november gaf Gerjo Scheringa, de nieuwe algemeen directeur van ZON Holding, een opvallend openhartig inkijkje over zijn eerste 150 dagen aan het roer bij de Venlose organisatie. "Directiewisselingen, NMa en Pamosa waren mijn eerste observaties. Nadat ik mijn handtekening had gezet, stond er in het Financieel Dagblad de volgende dag een artikel over de Pamosa-telers met als laatste zin 'Wellicht kan de nieuwe directeur Gerjo Scheringa rust brengen'. Nou, dat beloofde wat."Wat schetste onze verbazing toen we in de Quote 500 een complete verschuiving van AGF-gerelateerde rijken leken tegen te komen. Het was maar schijn, want in de Quote 500 prijken dit jaar alleen de individuele vermogenden. De vijftig rijkste families van Nederland verschoven naar de Familie 50. Wij hebben voor u uit de lijst een selectie gemaakt van mensen die (een deel van hun) vermogen hebben verdiend in de aardappelen, groenten en fruit met traditioneel veel retailers en veredelaars aan de top. Verder opvallend: een interview met Mart Valstar, maar helaas voor hem niet in het lijstje van de 500 allerrijksten Nederlanders, maar als rijkste Naaldwijker.


De organisatie van Horti Fair 2012 keek met een goed gevoel terug op de beurs, die voor het laatst plaatsvond in Amsterdamse RAI van 30 oktober tot 2 november. Volgend jaar wordt de beurs gehouden in Aalsmeer. Wij maakten weer een uitgebreide fotoreportage van de standhouders.


Op 3 november vond de officiële opening plaats van het nieuwe pand van Burg Machinefabriek in Kruiningen. Burgemeester Huisman van Reimerswaal verrichtte de officiële openingshandeling. Aansluitend vonden vrijdag en zaterdag een tweetal open dagen plaats. Ongeveer 1.000 bezoekers maakten van de gelegenheid gebruik om de nieuwe machinefabriek te bezichtigen.

Op 5 november overleed Piet Bogers van Agridor. "Hij was de oprichter en zaakvoerder van Agridor bvba en Agridor Holland BV, wat dan ook tevens zijn levenstaak is gebleken. De continuïteit blijft gewaarborgd daar per direct Mevr. Lorella Maggio als zaakvoerder is aangesteld en zijn zoon Prof. Dr. J.J.P.M. Bogers de functie van voorzitter RvB voor zijn rekening zal nemen", schrijven Liesbeth de Waal, Tineke van Duinen, Lorella Maggio en John-Paul Bogers op deze site


Tijdens de jaarlijkse conferentie van GlobalGAP, van 6 tot 8 november 2012 in Madrid (Spanje), werd voor het eerst de GAP Award toegekend. Deze prijs wil een erkenning zijn voor land- en tuinbouwers die zich met hun GlobalGAP certificaat richten op innovatie en duurzame ontwikkeling. Het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT) had, samen met de aangesloten veilingen, een dossier uitgewerkt over Responsibly Fresh. Op 7 november 2012 werden de winnaars bekend gemaakt. GlobalGAP koos VBT Responsibly Fresh als Europese winnaar.


Medio november hebben de jaarlijkse aardappelrassenshows weer plaatsgevonden. Dit jaar presenteerde een recordaantal deelnemers hun rassen, veelbelovende nieuwkomers en zaailingen. Relaties en belangstellenden waren welkom om een kijkje te komen nemen. Ook AGF.nl is richting het Noorden gegaan om verschillende bedrijven te bezoeken en verslag te doen.

BiJo en de Best Fresh Group hebben besloten om hun huidige samenwerking verder te intensiveren en hebben hierover afspraken gemaakt. Zo zullen de commerciële activiteiten vanaf heden gecoördineerd worden door de Best Fresh Group, evenals een aantal facilitaire disciplines als F&A, P&O en ICT. Deze samenwerking biedt BiJo de gelegenheid om zich verder toe te leggen op de productie van duurzaam en biologische geteelde groenten en zal operationeel geleid worden door de huidige bedrijfsleiders.


16 november vond in het bijzijn van minister-president Kris Peeters de officiële inhuldiging plaats van het nieuwe nieuw kantoor en servicecentrum in St. Katelijne Waver in België. De totale oppervlakte van het complex is zo’n 75.000 m2. Het complex biedt plaats aan kantoren en een compleet vernieuwd servicecentrum. Dit centrum is uitgerust met een moderne wasinstallatie voor verpakkingen met een capaciteit van 16.000 verpakkingen per uur en een jaarcapaciteit 65 – 70 miljoen kisten op jaarbasis.

Goedkope concurrentie uit landen als Marokko en Spanje en een voorkeur voor lokale producten drukt op de export van Nederlandse groente- en fuittelers. Dat zegt Philip Smits zaterdag 17 november in het Financieele Dagblad. Smits zegt in het interview geen heil meer te zien in het bundelen van het aanbod. "‘Het is door de sector lang geprobeerd, maar wij gaan niet meer de boer op om partijen bij elkaar te brengen. We geloven niet meer dat je daardoor een betere prijs krijgt."

Vanaf 19 november is Global Fresh Trade van start gegaan. "We zijn nog volop in ontwikkeling, maar willen in principe een vast productenpakket aanbieden op basis van continuïteit", vertelt Jan Willem Tolhoek. "Door de kleinschalige opzet kunnen we snel reageren op bewegingen en veranderingen in de hectische markt van de import en export van verse groenten en fruit."


Zo'n dertig hardfruithandelaren waren op 20 november present bij de ledenvergadering van het comité fruithandel van Frugi Venta in Enspijk, waar het thema 'toegang tot nieuwe markten' centraal stond. Henk Stigter van de NVWA hield vervolgens een presentatie over de voortgang van het dossier om toegang van Nederlandse Conférence-peren te realiseren op de Chinese markt. Cindy van Rijswick van Rabobank international hield een presentatie over nieuwe exportbestemmingen, ontwikkelingen in de afzetketen en concurrentieverhoudingen.

De overnamejacht van Total Produce is nog niet ten einde. De Ierse AGF-gigant heeft het bedrijf Burtons Go Bananas Ltd. overgenomen, dat nu de handelsnaam Total Produce Bristol gaat dragen. De verkoop werd afgerond op 13 november 2012. Burtons Go Bananas Ltd draaide een omzet van 4 miljoen pond.

Recent hebben Staay Food Group en Martin Otten van Dulce MMO te Costa Rica overeenstemming bereikt over het opzetten van een nieuw bedrijf. Dit bedrijf genaamd “SFG Dulce S.A.” is gevestigd in San Jose in Costa Rica. Deze nieuwe vestiging zal voor Staay Food Group de spin in het web worden voor met name de lokale productie van meloenen, mango’s en ananas in Midden Amerika en de export daarvan naar zowel Europa als naar de USA.


De 16e editie van Interpom Primeurs heeft plaatsgevonden van zondag 25 november tot en met dinsdag 27 november. Bezoekers konden langs een recordaantal van 258 exposanten gaan. Dit zorgde voor de grootste editie van Interpom Primeurs ooit en de beurs nam het volledig beurscomplex van Kortrijk Xpo in. Annick Pycarelle, Kortijk Xpo, vertelt dat Interpom Primeurs zeer succesvol is geweest. Dit is met name te zien aan het groot aantal bezoekers. In drie dagen hebben maar liefst 17.678 bezoekers de beurs bezocht. Klik hier voor de foto's


Zespri en de Belgische haven van Zeebrugge hebben een overeenkomst ondertekend om de samenwerking tussen Sea-Invest en Zespri voor nog eens vijf jaar te verlengen. De bedrijven werken al samen sinds 1984. Hiermee blijft Zeebrugge de toegangspoort naar Europa voor Nieuw-Zeelandse kiwi's. De overeenkomst werd vandaag getekend in Auckland (Nieuw-Zeeland) door Bart Barmans en Lain Jager van Zespri en Johan Claes van BNFW Sea Invest, in het bijzijn van Prins Filip, die daar een Belgische handelsmissie leidt.


Het bezoekersaantal van de Tuinbouw Relatiedagen Venray is ongeveer gelijk aan dat van vorig jaar, maar het aantal Duitse gasten is flink gestegen. Dat vertelt Ramon Schlepers, organisator van de vakbeurs. In totaal werden er de afgelopen dagen 9155 bezoekers geteld. “De eerste twee dagen zijn beter bezocht dan vorig jaar, de derde iets minder. Ik ben zeer tevreden over het stijgende aantal Duitse bezoekers, die ons steeds beter weten te vinden. Daar hebben we dit jaar veel op ingezet.”

In de laatste week van november hebben meerdere groothandelaren besloten uit AGF-Partners te stappen. De vertrekkende leden zijn Gebr. van Aarle, Fa. Postuma, Blom & Zn, Gebr. de Mooij Breda en L. Maas & Zn. Ook voorzitter Harrie ten Have en Bram Alblas van het bedrijfsbureau zijn op eigen verzoek van hun taak ontheven. Marcel van der Lem wordt de nieuwe contactpersoon van AGF Partners.