Pellikaan introduceert PlanthooQ Ultra Light

"Vernieuwde gewashaak zorgt voor meer licht in de kas"

"Licht vormt de basis voor een goede plantgroei en -ontwikkeling. ‘Eén procent meer licht is één procent meer opbrengst’ is niet voor niets de belangrijkste stelregel in de glastuinbouw. Daarom is het zaak om het beschikbare licht optimaal te benutten en schaduwwerking zoveel mogelijk te voorkomen." Dat vertelt Cor Pellikaan eigenaar van Pellikaan Gewasklemsysteem. Het bedrijf lanceert de PlanthooQ Ultra Light. Volgens Cor is dit een revolutie op dit vlak. "Deze vernieuwede gewashaak levert maar liefst tien procent lichtwinst op en is daarmee de perfecte tool voor een optimale lichtbenutting."

Geen juten touw of plastic clips
De PlanthooQ is onderdeel van het Qlipr-systeem van Pellikaan Gewasklemsystemen. Op de vuurverzinkte PlanthooQ - ook wel de gewashaak genoemd - worden twee roestvrijstalen klemmen gefixeerd, om de plant te laten groeien. Juten touw en plastic clips zijn hierdoor overbodig. "Omdat de haak en de klemmen jarenlang meegaan, kan uitermate duurzaam worden gewerkt; iets wat steeds belangrijker wordt binnen de hedendaagse tuinbouw. Niet voor niets zijn wereldwijd al ruim dertig miljoen komkommer- en tomatenplanten voorzien van Qlipr-klemmen", vertelt Cor. 

Onderzoek toont ook aan dat de PlanthooQ - die verkrijgbaar is in diverse lengten - beduidend minder licht onderschept dat de traditionele teeltsystemen, waarbij vaak bundels touw bovenin het gewas hangen. "Ook hierin schuilt een grote winst."

Meer licht, duurzamer werken
Pelikaan Gewasklemsystemen gaat nu nog een stap verder, met de introductie van de ‘PlanthooQ Ultra Light’. Dit is een gewashaak met een nóg kleinere diameter - en dus minder schaduwwerking - dan de eerdere gewashaak. Ook is de PlanthooQ Ultra Light voorzien van een lichtreflecterende coating.

"Door dit alles wordt meer natuurlijk licht in de kas toegelaten en kan het beschikbare groeilicht optimaal worden benut. Dit levert maar liefst tien procent lichtwinst op, zo blijkt uit onderzoek van de Warsaw University of Life Sciences", vertelt Cor. "Vanzelfsprekend mét behoud van stabiliteit en kwaliteit van de haak."

Volgens Cor helpt de PlanthooQ Ultra Light telers om nóg duurzamer werken. “Het natuurlijke licht, maar ook het groeilicht dat wordt aangeboden, is immers maximaal beschikbaar voor de plant. En daarin schuilt een groot pluspunt; vooral omdat de inzet van groeilicht behoorlijk wat energie vergt en een hoge CO2-footprint kent.”

Hoger arbeidsrendement
Ook op het arbeidsvlak biedt de PlanthooQ Ultra Light de nodige winst. De aangebrachte coating zorgt er namelijk voor dat de Qlipr-klemmen soepeler over de haak glijden. Hierdoor verlopen werkzaamheden sneller, en kan een hoger arbeidsrendement worden behaald. “Belangrijk is daarnaast dat de coating ervoor zorgt dat vuil zich minder snel aan de haak hecht. Dit minimaliseert de kans op virussen.”

Voor meer informatie:
PelikaanQ Gewasklemsystemen
info@pellikaanQ.com
www.pellikaanq.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven