Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Telers in middensegment willen klimaatcomputer zonder 'al te veel toeters en bellen'

Vier jaar na introductie heeft Hotraco Horti al enkele duizenden Orion-GC klimaatcomputers verkocht aan kleine en grote telers in tientallen landen, recent nog een megaproject in Egypte. Eenvoud, betrouwbaarheid en gebruiksgemak verklaren het succes, stellen de producent en wederverkopers. “Hij is eenvoudig te installeren, gemakkelijk te bedienen en doet wat hij belooft”, zegt Mark Scheffers van DS Hortitrade, dochteronderneming van kassenbouwbedrijf Debets Schalke.

Groei in vraag naar middensegment
De Orion-GC is een mediumrange klimaatcomputer voor bedekte teelten in uiteenlopende klimaatzones. Desgewenst is hij uit te breiden met een irrigatiemodule. Er zijn beslist computers die meer kunnen, maar daar hebben lang niet alle telers behoefte aan.

“Hightech glastuinbouw spreekt tot de verbeelding en Nederland loopt daarin voorop”, zegt business developer Jon Hesen van Hotraco Horti. “De realiteit is ook dat er wereldwijd een zeer groot en groeiend middensegment is, waar de lat voor klimaat- en teeltsturing minder hoog ligt. Dat segment bedienen wij met de Orion-GC. Het is een eenvoudig, overzichtelijk en betaalbaar apparaat voor telers die hun kasklimaat en watergift goed willen sturen, zonder al te veel toeters en bellen.”

Productkenmerken
De Orion-GC is geschikt voor het integraal aansturen van diverse typen nok- en gevelventilatie, scherminstallaties (ook gevelschermen), heteluchtkachels en per afdeling een tot drie verwarmingsnetten met ketel- en transportregeling, verneveling en kasluchtkoeling, luchtcirculatie, CO2 regeling en assimilatiebelichting.

Deze uitgebreide functionaliteit is uit te breiden met een irrigatiemodule. De module is geschikt voor het nauwkeurig verstrekken van maximaal acht verschillende bemestingsrecepten via A/B-bakken in afzonderlijke irrigatiezones of afdelingen. Startbeurten zijn in te stellen op tijd of op instraling en iedere zone is afzonderlijk aan te sturen op tijd, EC en pH (medio 2020 beschikbaar). Alarmfuncties voor beperkte doorstroming (verstopping) en te hoge of te lage pH en EC waarborgen een vlekkeloze irrigatie die is afgestemd op de behoefte van de gewassen.

Eenvoudige installatie en bediening
De Orion is eenvoudig te bedienen, zowel rechtstreeks en via de centrale procescomputer, als via de handige app voor smartphones.

“Het is een gebruiksvriendelijk instrument voor solide klimaatregeling en irrigatie”, vat Mark Scheffers van DS Hortitrade samen. Het Nederlands handelsbedrijf DS Hortitrade realiseert samen met kassenbouwer Debets Schalke grootschalige internationale turnkey kassenbouw projecten alsook kleinere kassenbouw projecten voor telers en tuincentra. Het bedrijf is niet aan één of enkele merken klimaatcomputers gebonden, maar ziet de vraag naar de Orion duidelijk stijgen.

“Wij hebben er al veel van verkocht, vooral aan kleinere siertelers en aan tuincentra”, licht Scheffers toe. “Dat doen wij met een gerust hart, want het systeem is eenvoudig te installeren en gebruiksvriendelijk. De telers leren er heel snel mee werken. Hotraco levert een heldere handleiding en wie toch nog met vragen zit, kan 24/7 terecht bij de service desk. Het is een betrouwbaar no-nonsense product, dat bovendien heel betaalbaar is. Voor een aantal kassenbouwprojecten in o.a. Frankrijk, Nederland, Servië, Hongarije, Armenië en Bermuda is de Orion-GC gekozen als klimaatcomputer door telers en tuincentra.” 

Noorwegen
In Noorwegen is de glastuinbouw relatief kleinschalig. Trond Myrhaug van technisch installatiebedrijf Elceta noemt de markt stabiel tot licht groeiend. “Het aantal bedrijven neemt iets af en hun gemiddelde grootte neemt wat toe”, zegt hij. “Ook Noorwegen wil graag meer in de eigen behoefte aan gezonde, duurzaam geproduceerde groenten voorzien, dus ik ben redelijk optimistisch over de toekomst.”

De ondernemer werkt al ruim 20 jaar samen met Hotraco, waar hij veel schakelpanelen bestelt. Toen de Orion-GC in 2016 op de markt kwam, was hij direct geïnteresseerd. “Voor veel klanten zijn de high-end computers teveel van het goede. Sommige kassen, waaronder ook foliekassen, zijn maar een deel van het jaar in gebruik om kleinfruit of kool te telen. In andere kassen staan weer meerdere gewassen, waarvoor je qua klimaat een redelijk compromis wilt bereiken. De Orion leent zich perfect voor dergelijke situaties. Hij levert goede prestaties voor een heel schappelijke prijs. Mijn klanten  zijn er erg blij mee, dus ik ook. Ik denk dat we nu zo’n 15 units hebben geïnstalleerd.”

Baltische regio
Raimonds Keirans van de Letse kassenbouwer Termolat is het daar mee eens. Het bedrijf realiseert kleine en grotere turnkey projecten, hoofdzakelijk in de Baltische Staten, Rusland en Azerbeidzjan. Binnenkort hoopt Keirans de Scandinavische markt te betreden.

“In 2014 maakte ik kennis met Hotraco en drie jaar geleden verkochten we onze eerste Orion installatie”, zegt hij. “Inmiddels zijn dat er tien, verdeeld over acht projecten. Je belt op een heel toepasselijk moment, want gisteren hebben wij groen licht gekregen voor een groot nieuw project, waar vijf Orions deel van uitmaken. Dat zullen ze leuk vinden om te horen in Horst.”

Ook Termolat vertegenwoordigt vrijwel alle bekende merken tuinbouwcomputers. Over de Orion was Keirans zozeer te spreken, dat hij een in eigen beheer ontwikkelde klimaatcomputer inmiddels vaarwel heeft gezegd. “De Orion is goed en betrouwbaar, eenvoudig in gebruik én betaalbaar”, verklaart hij.

Voor meer informatie:
Hotraco Horti
www.hotraco-horti.com

Publicatiedatum: