1200 ha in Egypte uitgerust met Nederlandse klimaatsturing

Tholen - 1200 ha …. Een megaproject dus. Het bestaat uit 126 clusters met elk 6, 8, 10 of 12 tuinbouwkassen van ruim 1 hectare. Hiermee zet Egypte flinke stappen in zelfvoorziening op gebied van voedselproductie en voedselzekerheid.

De kassen werden ieder afzonderlijk voorzien van een Orion-GC klimaatcomputer van Hotraco Horti, welke het gehele klimaat kan monitoren en aansturen. Processen als luchting, horizontale- en verticale scherminstallaties, verwarming en recirculatie ventilatoren worden geregeld door de Orion-GC met bijbehorende GMC motorsturingen.

Centraal per cluster is een hoofdgebouw aanwezig van waaruit de gehele irrigatie wordt aangestuurd door de Orion-GC. De watersturing gebeurt via tijd, (zon)instraling én door gebruik te maken van tensiometers, waardoor eerder of langer geïrrigeerd kan worden.

Kas besturen in weersextremen
Egypte heeft een woestijnklimaat met zeer weinig neerslag, hete zomers en zeer milde winters. Het hele jaar door zijn er binnen hetzelfde etmaal grote temperatuurverschillen. Het verschil tussen minimum- en maximumtemperatuur in hetzelfde etmaal ligt in de woestijn meestal zo rond de 20 graden. Jon Hesen: ”Het is een hele opgave om een kas te besturen in een soortgelijk klimaat. Wij zijn er best een beetje trots op.”

Mid tech
Jon:”De Orion-GC is gebruiksvriendelijk, vooral voor mensen die geen Nederlandse high-tech tuinders zijn. Het is een simpele, maar goede en betrouwbare oplossing die prijstechnisch ook nog eens heel goed voor de dag komt. De Orion-GC past binnen het ‘Hotraco plaatje’; oplossingen voor de mid tech tuinbouw sector.”

Het kassenbouwproject wordt uitgevoerd door de National Company for Protective Cultivations (NCPC) en is gevestigd op een oude marinebasis nabij de kust van Alexandrië. Het wordt beschouwd als een van de grootste agrarische kassenprojecten ter wereld. Voor Hotraco Horti kan het project, mede door de omvang en tijdsdruk, worden beschouwd als uitdagend en grensverleggend.  Jon Hesen: "We kunnen terug kijken op een geslaagde oplevering.”

Voor meer informatie:
Hotraco Horti
Jon Hesen
www.hotraco-horti.com
jon.hesen@hotraco.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.