Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gastblogger:

"Het belang van groenten en fruit in onze maatschappij"

We zijn allemaal bekend met de zin “2 ons groente en 2 stuks fruit per dag”. Het is de bekende vuistregel voor een gezonde leefstijl. En hoewel steeds meer Nederlanders bewuster met hun voedingspatroon omgaan, krijgen toch een hoop mensen dagelijks nog onvoldoende groenten en fruit binnen. Terwijl het naast alle bekende gezondheidsvoordelen ook talloze andere voordelen heeft.

We laten je in dit artikel zien, hoe het effect heeft op je leefstijl.

Soms wordt de kracht van onbewerkte voeding namelijk nog weleens onderschat, terwijl het juist heel veel doet met je. Verderop ook de 5 belangrijkste voordelen die groenten en fruit te bieden hebben.

Vitamines, mineralen en wat nog meer?
De belangrijkste reden is natuurlijk omdat er in fruit veel vitamines en mineralen zitten die je lichaam dagelijks nodig heeft. Je krijgt op die manier ook echte voeding binnen en geen lege calorieën die je met veel gefabriceerde dingen kunt binnenkrijgen. Het variëren in groenten en fruit is ook belangrijk, omdat elke soort verhoudingsgewijs weer anders in elkaar zit.

Zo is het bekend dat je vitamine C veel tegenkomt in spruiten, citrus en kiwi’s. Vitamine C speelt een belangrijke rol in een sterk immuunsysteem en is ook een ideale antioxidant (voor het neutraliseren van vrije radicalen in het lichaam). In spinazie vind je bv. weer veel ijzer (overigens in veel groene groentensoorten ligt dit doorgaans hoger). Maar ook vezels zijn enorm belangrijk voor je en die zijn ook in overvloed te vinden in groenten en fruit.

Hierin goed variëren is dus belangrijk, zodat je ook echt alle nutriënten binnen zal krijgen.

We moeten veel meer onbewerkte voeding eten
Verder is het belangrijk dat we steeds meer uit onbewerkte voeding halen. Er wordt wereldwijd zoveel gefabriceerd met allerlei geur-, kleur-, en smaakstoffen dat er mensen zijn die niet eens weten hoe echt voeding smaakt.

Probeer eens een dagje alles vers te eten om te zien hoe dit je bevalt. Je kunt met alles wat de natuur te bieden heeft, werkelijk eindeloos variëren. Eet fruit bij het ontbijt (met wat noten, granen en zuivel), maak een lekkere salade die je opeet tijdens de lunch en bereid een heerlijk wokgerecht met verschillende soorten groenten en vis (of anders kip).

Je zult merken dat met een klein beetje aanpassen, het niet moeilijk is verse (onbewerkte) voeding klaar te maken.

Belangrijke voordelen
Nu gaan we over op de voordelen van groenten en fruit, onbewerkte voeding die je leven zeker gaan veranderen.

100% natuurlijke voeding
Met vaker groenten en fruit eten, of deze in een smoothie verwerken, zit je feitelijk altijd goed. Je haalt namelijk alles rechtstreeks uit de natuur en daar zit simpelweg de meeste voedingswaarde in. Zonder toegevoegde stoffen.

Bloedsuikerspiegel
In veel producten die in de winkel liggen (zeker de verpakte) zitten veel extra suikers om het lekker of langer houdbaar te maken. Het punt is wel dat elke keer wanneer je hier teveel van binnenkrijgt je bloedsuikerspiegel omhoog schiet. Je lichaam geeft vervolgens insuline vanuit de alvleesklier af om de suikers te transporteren naar cellen in je lichaam die het nodig hebben. Het overschot wordt opgeslagen in de vorm van lichaamsvet.

Samen met nog een aantal (hormonale) processen kan dit eerder leiden tot overgewicht en suikerverslavingen.

Het is daarom altijd belangrijk de Glycemische Index van producten te weten. Bij groenten ligt de GI meestal laag, waardoor de aanwezige koolhydraten (suikers) geleidelijk worden opgenomen door je lichaam en extreme pieken in je bloedsuikerspiegel niet vaak voorkomen. Voor fruit ligt dit natuurlijk iets anders, maar het verschil zit hem hier vaak in de aanwezige vezels (waardoor de opname ook vaak beter verloopt). Groenten en fruit worden dus heel anders opgenomen door je lichaam dan bv. snoep, koek of gebak.

Je lichaam wordt er blij van
En je lichaam haalt ook veel meer voedingstoffen uit groenten en fruit dan veel andere producten die verpakt in de winkel liggen. Het echte krachtvoer is namelijk de onbewerkte voeding. Hierin hebben groenten en fruit natuurlijk een heel groot aandeel.

Meer kracht, energie en geluk
Je zal ook merken dat gezonde voeding (meer groenten en fruit) zal leiden tot het krijgen van meer energie. Verder is het onmisbaar in een voedingspatroon van sporters, omdat er dan vaak nog meer gezonde voedingstoffen nodig zijn. En ook in de juiste verhoudingen.

Wanneer je gezond eet en drinkt, krijgt jouw lichaam ook alles wat het nodig heeft en zal je waarschijnlijk beter in je vel zitten.

Verder doet het ook iets met je discipline, omdat na een verandering van leefstijl (indien dit het geval is) er minder de behoefte zal zijn naar snacks. En je zal ook sterker in jouw schoenen staan, op momenten dat die hunkering er wel eens is naar ongezonde dingen. Je kan ook gelukkiger zijn dan wanneer er alleen maar lege calorieën worden gegeten.

Voedingsbewustzijn
En juist omdat je nog meer de waarde van voeding leert kennen, zal je er ook bewuster mee omgaan. Hierdoor is de kans groot dat je nog meer gezonde voeding wilt eten. Let hierbij ook eens op wat je drinkt en neem bij voorkeur zoveel mogelijk water.

En het is niet alleen gezond, maar ook lekker
Ben je niet gewend veel groenten en fruit te eten, kan het een transitie zijn voor je smaakpapillen. Maar die passen zich na een tijdje wel aan. Hierbij zul je veel vaker de voorkeur geven aan groenten en fruit en niet meer aan allerlei ongezonde (snack) producten.

   

Publicatiedatum: