Leegstaande gebouwen in Italië omgebouwd tot verticale kassen

Leegstaande panden omtoveren tot teeltlocaties voor meerlagenteelt. Dat is wat men sinds een aantal jaar in Italië doet. Overheidsinstantie ENEA zette er het Ri-Genera-project voor op.

Het initiatief, waaraan ook Coldiretti Padova, Parco Scientifico e Tecnologico Galileo, Advance, Idromeccanica Lucchini Spa en Gentilinidue bij betrokken zijn, ging in de regio Veneto van start.

Het project is gebaseerd op het 'Arkeofarm'-systeem, dat ENEA in samenwerking met de Italiaanse kassenbouwer Idromeccanica Lucchini ontwikkelde en dat een oplossing biedt voor intensieve verticale groententeelt. "Er worden hoogwaardige teelttechnieken toegepast in een gesloten, gecontroleerde omgeving met kunstmatige LED-verlichting. Dankzij het gebruik van gerobotiseerde systemen is deze oplossing sterk geautomatiseerd: van het zaaien tot aan het oogsten en verpakken," legt ENEA-onderzoekster Gabriella Funaro uit. 

De verticale kas vormt een nieuw stedelijk element omdat zij ondergebracht kan worden in gebouwen die verder geen functie meer  hebben. 

Ook mobiele variant
ENEA en Idromeccanica Lucchini ontwikkelde ook een mobiele verticale kas, de BoxXLand. Ook bij dit systeem wordt LED-licht toegepast en wordt geen gebruik gemaakt van gewasbeschermingsmiddelen. De watergift en luchtbeheersing kunnen door middel van software worden beheerd.  

Beide modellen zijn geschikt om de groei van geavanceerde tuinbouwdistricten te stimuleren. "Het feit dat veel bedrijven in Noord-Italië interesse lijken te hebben in deze oplossingen betekent hopelijk dat we onze systemen in andere delen van Italië kunnen introduceren evenals in het buitenland.

Om deze reden zijn we begonnen met het organiseren van activiteiten om telers, consumenten en instellingen te informeren over de milieuaspecten en economische en maatschappelijke voordelen van verticale tuinbouw." 

ENEA presenteerde het eerste prototype in 2015 tijdens de Expo in Milaan, waar het werd onderscheiden met de 'Seal of Excellence' van de Europese Commissie. 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven