Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jaaroverzicht september

Gissingen rond overname Lutosa en AH eist 2%

De RURIS Groep timmert aan de weg. Sinds kort is de fruitafdeling van het bedrijf Herwi nv te Borgloon, dat sinds 2007 onder de groep valt, verhuisd en uitgebreid. De nieuwe locatie is 100 meter van de oude verwijderd en ligt vlakbij Veiling Borgloon. Herwi heeft op deze locatie meer koelcellen voor de opslag van hardfruit nodig om voor de toenemende omzet het fruit kwalitatief te kunnen borgen. Ook is er momenteel meer ruimte voor de vrachtwagens en is het aantal laaddocks uitgebreid

Sinds begin dit jaar hielden de gemoederen van Belgische AGF-sector zich bezig met een mogelijke fusie tussen de Mechelse Veilingen uit Sint-Katelijne-Waver en Coöbra uit Zellik. Op donderdag 12 januari was een intentieverklaring getekend waarin werd aangegeven dat dit jaar werd onderzocht of ze samen konden gaan. Donderdagavond 30 augustus vergaderden de besturen van Coöbra en Mechelse Veilingen voor het eerst samen. Op deze vergadering ondertekenden beide besturen unaniem een voorstel van fusie. De statuten en het huishoudelijk reglement van de nieuwe vennootschap, een commerciële politiek, een logistieke manier van werken, informaticaplatforms en het organogram (tot en met het managementteam) zijn nu goedgekeurd door beide besturen.



De aardappeldivisie van PinguinLutosa Food Group staat momenteel in de schijnwerpers. "Het is duidelijk dat meerdere partijen zijn geïnteresseerd", vertelt Herwig Dejonghe, COO van de groep. "In 2007 was de mogelijkheid om Lutosa over te nemen en toen hadden deze bedrijven ook al interesse. De belangstelling voor de aardappeldivisie is altijd gebleven, maar momenteel lijkt dit onverwacht toe te nemen." Hij geeft aan dat er nog niet veel over te vertellen is. "Momenteel is het afwachten wat de houding van de raad van bestuur en aandeelhouders hierover is. We gaan dit eerst intern bekijken en komen dan pas met meer informatie naar buiten. In diverse media wordt driftig gespeculeerd op de overnamekandidaten van de aardappeldivisie van Pinguin Lutosa. Sommigen schijnen het zeker te weten; anderen twijfelen tussen meerdere bedrijven. "Op dit moment kunnen we niet meer communiceren", vertelt Herwig Dejonghe, COO van PinguinLutosa. "Er komen van allerlei kanten diverse namen tevoorschijn, maar iedereen moet gewoon afwachten tot de zaak is afgerond. Wat wel duidelijk is, is dat het bod van de partij zo aantrekkelijk was dat de raad van bestuur besloten heeft om hierop in te gaan. Momenteel gebeurt de due diligence. Voordat alles correct en rond is, komen we niet met een naam naar buiten."



Van 5 tot en met 7 september vond in Hong Kong voor de 6e keer de Asia Fruit Logistica plaats. Aan het evenement namen 344 exposanten deel. Vorig jaar waren er 332 standhouders. De groei zat hem dan ook met name in de oppervlakte van de stands. Het aantal Nederlandse standhouders was ongeveer gelijk aan vorig jaar, maar er kwamen wel veel meer Hollanders als bezoekers de Aziatische markt verkennen.

Albert Heijn zet de leveranciers van zijn supermarktproducten extra onder druk. Het supermarktconcern eist plotseling een grotere inkoopkorting. Diverse media, waaronder het Financieele Dagblad en Distrifood, zeggen een brief in bezit te hebben waarin de maatregelen bekend zijn gemaakt. AH wil met de inkoopkorting zijn leveranciers laten meebetalen aan de groei van zijn concern. Op de 2%-eis kwamen veel reacties. Zoals bijvoorbeeld van Boerenbond en ZLTO, die hun ongenoegen duidelijk lieten blijken.



AGF-handelsbedrijf Mundo Fresh is midden september failliet verklaard. Het Vleutense bedrijf werd in 2008 opgericht en er waren vier personen bij het bedrijf werkzaam. Een doorstart van Mundo Fresh is niet aan de orde. Volgens Jan Willem Tolhoek had het faillissement meerdere oorzaken.

De Potato Europe vond dit jaar plaats op 12 en 13 September in het Franse Villers-Saint-Christophe. Beursorganisator Xavier Gautier geeft aan dat er steeds meer internationale bezoekers naar de Potato Europe komen in vergelijking met Potato Europe in Frankrijk van 2008. "Ongeveer 40% van de bezoekers was dit jaar niet Frans. Deze bezoekers kwamen uit meer dan 40 landen, ook vanuit Azië, Amerika en Afrika. In 2008 was dit nog maar een derde van de bezoekers."



Binnen Staay Food Group is besloten dat de bedrijven Van der Staay Barendrecht en Hispa Fruit, beide gevestigd in Barendrecht, begin volgend jaar zullen opgaan in één bedrijf. Zo ontstaat er één krachtige sales- en marketingorganisatie met een brede sourcingsdekking van eigen teeltbedrijven en overige leveranciers. De verkregen schaalgrootte zal leiden tot een optimalisatie van de kwaliteit van product en organisatie.

Eind september is op initiatief van Frugi Venta, in samenwerking met GroentenFruit Bureau en Greenport Holland International, een inkomende handelsmissie georganiseerd met een Chinese delegatie van 10 vertegenwoordigers van supermarkten (waaronder Tesco en Carrefour) en importeurs. Nadat twee weken geleden al verschillende Chinese ambtenaren de Nederlandse AGF-sector bezochten, volgde nu de eerste delegatie inkopers vanuit China.



Van 17 tot 20 september 2012 vond de WorldFood Moscow plaats in het Expocentre in Moskou. Ruslands leidende voeding- en drankenbeurs zag een groei in vergelijking met 2011. Dit had ook te maken met het feit dat een toenemend aantal internationale en lokale bedrijven deelnam. WorldFood Moscow was verdeeld in negen sectoren waaronder de 'Fruit & Vegetables Sector'. Ook Nederlandse en Belgische standhouders waren aanwezig op het internationale event. De Belgen stonden zoals elk jaar in de gezamenlijke stand van VLAM.



28 september vond in Rotterdam het Fresh Corridor-congres plaats. Dat het congres in een behoefte voorzag, bleek wel uit de massale belangstelling van importeurs, transporteurs, overheden en andere dienstverleners. Directeur Hans Smits van Havenbedrijf Rotterdam had ook nog een nieuwtje te melden. Hij maakte namelijk de principe-overeenkomst bekend van containeroverslagbedrijf ECT en koel- en vriesopslagbedrijf Kloosterboer voor de bouw van een Cool Port op ECT's City Terminal. Overigens is de deal nog niet rond, maar werd het akkoord wel symbolisch bekrachtigd met een 'handshake'.