Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Het moet een balans zijn tussen groeisnelheid en houdbaarheid"

Het effect van temperatuur op de groei van basilicum onderzocht

Licht is belangrijk in een groeirecept, maar er is meer dan dat. Signify onderzoekt daarom alle aspecten die een ideaal lichtrecept vormen voor een bepaald gewas, maar er wordt ook verder gekeken dan enkel licht. Zo is temperatuur ook van grote invloed op de groei van basilicum, een van de moeilijker te telen gewassen in het kruidensegment.

Topprestatie
Basilicum, vaak de koning der kruiden genoemd, is één van de  gewassen die het heel goed doet in een daglichtloze teelt. Zo kan er het hele jaar door worden geteeld en er kunnen veel hogere opbrengsten worden behaald in vergelijking met een standaard kastoepassing. Basilicum kan op substraat worden geteeld op kokos, steenwol of matten.

Een wereldwijde favoriet
Basilicum komt oorspronkelijk uit India en wordt vaak gebruikt in de Aziatische en mediterrane keuken. Vers gesneden basilicum wordt zeer gewaardeerd door consumenten over de hele wereld. Er zijn verschillende soorten getest, variërend van Thaise en citroenbasilicum tot Afrikaanse blauwe basilicum en een reeks veel voorkomende Genovese cultivars.

Het ideale groeirecept voor basilicum
Onlangs zijn een aantal experimenten uitgevoerd om het optimale groeirecept voor basilicum vast te stellen. Signify doet in haar GrowWise onderzoekscentrum in Eindhoven veel onderzoek naar de effecten van licht op de groei van gewassen.

Om een ​​lichtrecept te vinden dat een bepaalde set gewenste gewaskarakteristieken zo efficiënt mogelijk bereikt, worden om te beginnen vaak de prestaties van een gewas onder verschillende lichtregimes getest met verschillen in spectrum, intensiteit en het aantal daglichturen. In dit experiment is het onderzoek uitgebreid om ook naar andere aspecten te kijken die de plantgroei beïnvloeden. De combinatie van deze factoren wordt een 'groeirecept' genoemd.

Snellere groei of langere houdbaarheid
Eén van de meest invloedrijke groeiparameters voor basilicum is de temperatuur. Daarom is een reeks basilicumvariëteiten gekweekt bij verschillende temperaturen, variërend van 22° C tot 30° C. Bij elke temperatuurstijging was een hogere productiviteit (in gram per mol) te zien. Tegelijkertijd ging de houdbaarheid van het eindproduct echter omlaag.

Dit betekent dat een goed groeirecept voor basilicum een ​​balans moet vinden tussen groeisnelheid en houdbaarheid en sterk zal afhangen van hoe het eindproduct zal worden verkocht. Basilicum voor pesto kan bijvoorbeeld heel snel worden gekweekt omdat de houdbaarheid niet zo belangrijk is, terwijl basilicumplanten die worden gekweekt voor vers gesneden stengels, moeten worden gekweekt op een iets conservatiever temperatuurregimes.

Voor meer informatie:                                                                  Signify
www.signify.com

 

 

Publicatiedatum: