Desinfecteren om kruisbesmetting te voorkomen

Tholen - Hygiëne ... het lijkt wel het meest gebruikte woord in de glasgroententeelt de laatste tijd. Dat geldt voor zowel Nederland als het buitenland. Jos Veugen van Frans Veugen Bedrijfshygiëne ziet hun desinfectiesluizen vooral naar het buitenland gaan. Ze worden daar meestal geïnstalleerd als onderdeel van de nieuwbouwprojecten. 

Jos: "Als je een nieuwe kas bouwt, kun je het maar beter meteen goed doen."

Roldeuren
De technische ontwikkelingen van dit product gaan verder. De deuren van de sluis openden eerst naar buiten toe, met klapdeuren of schuifdeuren. Dat betekent in de praktijk dat het dubbele ruimte vraagt (in de breedte). Niet in elke corridor is daarvoor ruimte. Daarom worden de deuren inmiddels door een roldeur vervangen. Jos: "Met een roldeur gaan we de hoogte in. Dat is nooit een belemmering. De breedte kan dat wel zijn."

In onderstaande video is de werking van de hygiënesluis te zien. 

Kruisbesmetting voorkomen
Het desinfecteren van oogstkarren is volgens Jos een eenvoudige maar belangrijke stap om het risico op infectie en kruisbesmetting te voorkomen. "In twee minuten heb je vier karren volledig gedesinfecteerd. Daarmee voorkom je dat een klein probleem op een plek in de kas, verandert in een groot probleem in de hele kas. Het desinfecteren gaat helemaal automatisch in een sluis die geïntegreerd is in het transportsysteem in de kas. De karren blijven droog in de sluis en daarom kunnen fusten, kartonnen dozen en papieren inlegvellen gewoon op de kar blijven staan. De sluis wordt op de buitenlucht mechanisch geventileerd. Er komt dus geen nevel in productieruimtes."

Voor meer informatie:
Frans Veugen Bedrijfshygiëne
Jos Veugen
jos@fransveugen.nl 
Platinastraat 9
6031 Nederweert
Tel. 0495 460 188
www.fransveugen.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven