Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bram Vanthoor, Hortiplan, over E.coli-problemen met sla in de VS:

"Deze uitbraken zijn een bevestiging dat de bedekte teelt de toekomst is van de sector"

Net als vorig jaar rond Thanksgiving was het advies van de Amerikaanse voedselveiligheidsinstantie FDA om geen Romaine sla te eten. E-coli was wederom de boosdoener, met tientallen ziektegevallen in evenzoveel staten.

Hoewel een specifieke teler voor de uitbraak nog niet is aangewezen, lijkt wederom de slateelt in de kas er goed vanaf te komen. De FDA bestempelde die sla als 'veilig'. "Dergelijke uitbraken zijn een bevestiging dat de bedekte teelt de toekomst is van de sector" , zegt Bram Vanthoor van Hortiplan.

De veiligheid van de bedekte teelt
"Al onze sla en kruiden worden dagelijks geteeld, geoogst en verpakt in gecontroleerde kassen in New York, Chicago en Providence, R.I. waar op water wordt geteeld. Romaine sla die in kassen en op water wordt geteeld zijn niet verbonden aan de huidige uitbraak". Dit was de boodschap die Gotham Greens op sociale media deelde eind november. "Zoals altijd is de sla van Revol Greens veilig om te eten", liet een collegabedrijf weten. "Zoek ons 'Grown in Minnesota'-logo, zodat je zeker weet dat je sla veilig is om te eten!" 

Het lijkt misschien een herhaling van vorig jaar, toen de glastuinbouwers te maken kregen met een enorme terugroeping van Romaine sla, en ze de boodschap moest verspreiden dat het veilig was om sla die in een kas of door middel van vertical farming geteeld was te eten.

Dit jaar is het anders: de glastuinbouwers krijgen steun van de FDA, die heeft aangekondigd dat in kassen geteelde sla veilig te eten is. "Het is belangrijk om deze boodschap te verspreiden', vindt Bram Vanthoor van Hortiplan ook.

Waarom in kassen geteelde sla veilig is
Het bedrijf levert Mobile Gully Systems voor het telen van sla en kruiden door middel van de bedekte teelt en helpt telers met het watersysteem, waaronder de desinfectie. "Dankzij dit soort systemen weten we dat dit voedsel veilig wordt geteeld: al het water dat in het gewas wordt gebruikt, wordt gecontroleerd", legt Bram uit.

"Sla die in de vollegrond wordt geteeld, heeft een groter oppervlak en een breder watervoorzieningssysteem nodig, waardoor het ook kwetsbaarder is voor besmetting. In combinatie met de traceerbaarheid van producten zoals sla, die zeer hoog is in de glastuinbouwsector en zeer laag in de vollegrondsteelt, is het gemakkelijk te bevestigen dat de kassen niet de bron van de uitbraak zijn."

Voedselveiligheid
Het is mede door dergelijke situaties dat voedselveiligheid in het algemeen de drijvende kracht is geworden achter de ontwikkeling van op water geteelde sla in zowel Europa als Amerika. "Er zijn veel mogelijkheden in de glastuinbouwsector. Retailers willen dit soort situaties vermijden, waarbij mensen ziek worden en producten moeten worden teruggeroepen.

Ze willen een continue aanvoer van traceerbare, verpakte producten die gegarandeerd veilig geteeld zijn en die een verhaal hebben dat ze met hun consumenten kunnen delen. De kwaliteit van de in kassen geteelde sla, de versheid en de duurzame manier van telen bieden hierbij extra mogelijkheden."

In de VS staat het ook op de verpakking van in kassen geteelde sla: anders dan in Europa is het product in de VS goed herkenbaar aan de woorden 'indoor grown' of 'greenhouse grown' op de verpakking. Het is een kwaliteitslabel, en niet alleen wanneer er een voedselcrisis is."

Kansen voor slateelt in de kas
"Als je je oogst op orde hebt en je concept voor de bedekte teelt werkt, zijn er grote kansen in deze sector, dat is wat deze uitbraak laat zien", vat Bram samen. "Hoewel je deze informatie natuurlijk wel moet delen met je consumenten, want al met al zijn dit soort uitbraken ook een bevestiging dat de bedekte teelt de toekomst van de sector zal zijn."

Lees hier ook een eerder dit jaar gepubliceerd verhaal specifiek toegespitste op de Nederlandse en Belgische situatie. Daarin komt Bram samen met Peter Does van BASF Vegetable Seeds en teler Johan Desmet aan het woord.

Voor meer informatie:
Hortiplan
www.hortiplan.com 
MGS@hortiplan.com 

Bram Vanthoor
bram.vanthoor@hortiplan.com 

Publicatiedatum: