In aanloop naar de jubileum editie van de Agro Expo Vlaanderen

Werkgroep Tuinbouw zet jonge West-Vlaamse telers in de kijker

Tholen – In het kader van de 20ste editie van de Agro Expo Vlaanderen organiseerde REO Veiling samen met Ingro, Inagro, Taco, Boerenbond en Departement van Landbouw en Visserij een persdag om jonge West-Vlaamse ondernemers in de kijker te zetten. Afgelopen donderdag werden samen met de werkgroep Tuinbouw twee ondernemingen bezocht die door jonge mensen wordt geleid.


Werkgroep Tuinbouw samen met Stephan, Jolien, de kleine Thibault en de ouders van Stephan

Het bezoek aan groententelers Stephan en Jolien Obin-Dehulster stond als eerste op het programma. Het jonge koppel nam op 1 januari 2017 het ouderlijk bedrijf van Stephans ouders samen over. Het bedrijf heeft twee hoofdteelten: prei voor de versmarkt die via REO Veiling wordt vermarkt en spruitkool voor de industrie via Ingro. Daarnaast teelt het stel in kleinere mate knolselder en vroege aardappelen.


Jolien, Stephan en de kleine spruit Thibault

Momenteel worden de spruiten voor de industrie geoogst en Stephan en Jolien zijn tevreden over de kwaliteit. “Ondanks de vrij droge zomer zijn we tevreden over de kwaliteit van de spruiten. De kilo-opbrengst is daarentegen wat aan de lage kant, maar ook niet perse slecht te noemen. We hebben deze zomer vrij veel moeten beregenen, maar gelukkig hebben we waterputten tot onze beschikking en zitten we dicht bij Kortemark, waar water beschikbaar is. Wanneer we geen toegang hadden gehad tot water, had de opbrengst waarschijnlijk een stuk lager geweest.”


Ook de ouders van Stephan werken nog mee in het bedrijf

Uitdagingen
“Hoewel we het grootste gedeelte spruiten aan de industrie leveren, zetten we een klein gedeelte af op de versmarkt via de REO Veiling. Recent hebben we geïnvesteerd in een optische sorteerder voor spruiten. We merken dat het erg lastig is om aan goed personeel te komen, dus proberen we zoveel mogelijk werk te automatiseren. Het personeelstekort zal in de komende komen enkel maar nijpender worden. Andere uitdagingen voor ons zijn de droogte, strenger wordende regelgeving en toenemende kwaliteitseisen”, vertelt Stephan.

Aardbeienteeltbedrijf Matika
Het tweede bezoek was aan aardbeienteeltbedrijf Matika in Jabbeke, dat wordt geleid door Matthias Jonckheere. Matthias is in 2006 begonnen met de teelt van aardbeien naast het preiteeltbedrijf van zijn ouders. Naast aardbeien kweekt Jonckheere ook plantmateriaal op, wat deels naar Frankrijk wordt geëxporteerd. De teler teelt hoofdzakelijk het ras Elsanta, maar start met Sonata. "Waarschijnlijk wordt Sonata over een paar jaar vervangen door Sonsation, omdat we daar erg goede verhalen over horen. 


Matthias Jonckheere met zijn Tomabel-aardbeien

Wisselend aardbeienseizoen
"De start van het aardbeienseizoen in het voorjaar verliep wat moeizaam vanwege de grote hoeveelheid importaardbeien op de markt. Door de druk kwamen de prijzen maar moeilijk van de grond. Afgelopen zomer hebben we juist veel ups en downs in de prijs gehad", vertelt Matthias. 96% van de aardbeien worden via REO Veiling vermarkt onder het Tomabel-keurmerk en de overige 4% wordt afgezet middels thuisverkoop. 

Eén van de grootste uitdagingen voor Matthias is de keuze om uit te breiden of niet. "De serre is eigenlijk toe aan vervangen, dus wat doe je? Uitbreiden of niet? Ook investeren we door de tweedehands serre niet in belichte teelt, dat is niet evident. Daarnaast hebben we in de periode van midden december tot en met maart genoeg werk aan het opkweken en verpakken van het plantmateriaal."

Voor meer informatie: 
REO Veiling
Oostnieuwkerksesteenweg 101 
8800 Roeselare, België
Tel: +32 (0)51 231 211
www.reo-veiling.be    
info@reo.be      


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.