Robert Jordas houdt in Lappträsk een 'geheim' experiment in zijn kas

In Finland groeien aardbeien op meerdere lagen boven elkaar

Ondanks dat het buiten volop herfst is, draait de aardbeienteelt in Lappträsk, Finland op volle toeren. Robert Jordas vindt het interessant om nieuwe teeltmethoden uit te testen.

Een van de nieuwe methoden is het verticaal telen van aardbeien: de aardbeien groeien op verschillende verdiepingen. In de ruimte, zo’n dertig vierkante meter groot, hangen aardbeienplanten met bloemen, onrijpe en rijpe vruchten. Door de kleurrijke belichting doet het denken aan een disco.

De hoge luchtvochtigheid doet brillenglazen meteen beslaan maar de temperatuur is niet tropisch, het lijkt eerder op de Finse nazomer.

Alle planten zien er goed uit, want iedere verdieping heeft zijn eigen belichting. Jordas: ‘We willen dat de planten zo goed mogelijk groeien en dat het klimaat rondom de plant zo optimaal mogelijk is.’

Geheimen, roze licht en de perfecte teeltomstandigheden
Het optimale klimaat voor een aardbeienplant betekent het juiste licht en de juiste warmte en luchtvochtigheid. Daarnaast heeft de plant CO2, voedingsstoffen en water nodig.

Jordas: ‘Het interessante is dat we, gericht op de groeibehoefte, alles kunnen sturen.’

Veel van het project is nog geheim. Een van de geheimen is de ledverlichting. De planten hebben veel licht nodig; ledlampen produceren minder warmte dan andere lampen en kunnen daardoor dichter op de plant en daarmee op meer verdiepingen staan.

Jordas: ‘Er zijn veel voordelen aan het telen op meerdere verdiepingen: een grotere oogst op een kleiner oppervlak, het kunnen controleren van het klimaat en, bij deze teeltmethode, het sturen van het spectrum van de lampen. We proberen zoveel mogelijk te leren en daarmee de juiste teeltmethode te vinden.’

Robert Jordas wilde aardbeien telen omdat hij ze lekker vindt, maar hij is nog niet helemaal tevreden met de smaak die zijn aardbeien nu hebben. 

Zo groeien de aardbeien (Foto: Yle / Stefan Paavola)

Jordas: ‘We gaan deze teeltmethode een jaar testen. Er kan steeds geoogst worden, als de ene plant nieuwe bloemen heeft, heeft een andere rijpe vruchten.’

Maar is het milieuvriendelijk om midden in de winter aardbeien te telen in Finland?
Dat is volgens Jordas afhankelijk van hoe de elektriciteit wordt opgewekt: ‘Als we duurzame energie gebruiken dan is dit beter dan het importeren van groenten en fruit uit andere landen. Daarbij zijn aardbeien verse producten, het is belangrijk ze zo snel mogelijk na de oogst te consumeren.’

Bron: Svenska


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven