Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Benny van Laerhoven, WA Customs

“Online platform geeft ons meer capaciteit bij Brexit”

Tholen - De Brexit was een extra duwtje in de rug voor Benny van Laerhoven, directeur van douane-expediteur WA Customs uit Breda, om een online platform te realiseren voor het opmaken van douanedocumenten, YourCustoms.

“Met YourCustoms kunnen bedrijven zelf de nodige gegevens invullen of automatisch invoeren als hun systemen zijn gekoppeld aan het platform,” vertelt Benny. “Als expediteur moeten we deze gegevens enkel nog controleren en verwerken. Dat werkt voor ons sneller. Het is ook overzichtelijker voor de klant omdat hij niet verschillende tabbladen voor zijn neus krijgt met allerlei mogelijke procedures die komen kijken bij de export. Als de klant alleen een lading peren vervoert, dan krijgt hij alleen die velden te zien die relevant zijn voor het opmaken van de documenten en blijft dat beperkt tot één A4tje. Dat scheelt tijd en geld.”

Benny van Laerhoven, directeur van WA Customs en zusterbedrijf YourCustoms 

Een online platform is niet de enige manier waarop WA Customs zijn klanten wil voorbereiden op de Brexit. “Wij hebben met onze vaste klanten het hele logistieke traject doorlopen om te kijken waar er nog zaken beter kunnen of nog niet helemaal op orde zijn. We hebben ook veel potentiële klanten gesproken over deze voorbereidingen. We zien nog wel bedrijven die daar vrij laks in zijn. Als expediteur hebben we met YourCustoms in ieder geval onze capaciteit kunnen uitbreiden voor mogelijke klanten.”

Vooral de importkant gaat een uitdaging worden bij de Brexit. “Bij export verandert er niet zo veel voor ons. Wij zijn als douane-expediteur bekend met alle regelgeving en kunnen de documenten voorbereiden vanaf de laadplaats. Eventueel kunnen we controles voor onze klanten regelen. Bij import staat de vracht al binnen een paar uur in de haven en dat is wel wat anders dan de drie weken die een container vanuit China er over doet. Daar staat dus wel wat tijdsdruk op.”

“We zijn nu vooral bezig met het verder implementeren van YourCustoms,” vertelt Benny. “Zo willen wij er binnenkort ook oorsprongsdocumenten en keuringen aan toevoegen om het platform uit te breiden, zodat de klant alle nodige documentatie in één keer kan aanvragen en alles bij elkaar heeft wat nodig is. We doen dat voor de douaneprocedures in Nederland en België en ondanks dezelfde Europese regels is dit een wereld van verschil. Elk land interpreteert de regels namelijk anders.”

Welke kant het straks op gaat, weet Benny niet. “Het is vrij onduidelijk wat er kan gebeuren en ik kan maar één advies meegeven aan bedrijven die er mee te maken gaan krijgen. Zorg dat je voorbereid bent op het ergste. 31 oktober is momenteel de datum die je niet uit het oog mag verliezen.”

Voor meer informatie:
Benny van Laerhoven
WA Customs
Hazeldonk 6041
Telefoon: +31 (0)76-5964921
[email protected]
www.wacustoms.nl