Vastgoedadviseur Savills brengt in haar onderzoeksrapport 'Spotlight Logistics: The quest for the next logistics hotspots' de meest veelbelovende logistieke locaties voor nationale- en Randstad distributie in kaart, buiten de huidige hotspots zoals Utrecht en omgeving.

Wat blijkt? Voor logistieke gebruikers met een landelijke afzetmarkt wordt, niet geheel verrassend, potentie toegekend aan het gebied tussen Rotterdam en Den Haag. Minder voor de hand liggende logistieke locaties die naar voren komen zijn de omgeving Lelystad, het gebied rondom Nijmegen zoals Overbetuwe, en de regio Zaanstad en Purmerend. Voor logistieke bedrijven die zich vooral richten op de Randstad als afzetgebied blijken plaatsen zoals Bleiswijk, Zuidplas, Waddinxveen en Berkel en Rodenrijs het meest interessant te zijn.

Wat maakt deze locaties dé nieuwe logistieke hotspots?
In de analyse naar de meest veelbelovende locaties zijn de belangrijkste factoren in het huisvestingsproces van logistieke gebruikers meegenomen: de beschikbaarheid en kosten van arbeid en grond, de bereikbaarheid van hoofdinfrastructuur en de nabijheid van de belangrijkste afzetmarkten. In het onderzoek zijn beschermde natuurgebieden uitgesloten (Natura 2000, Nationale Parken en Natuurmonumenten).

Gebruikers nemen meer ruimte op in alternatieve locaties
Ondanks dat er veel logistiek vastgoed is bijgebouwd (+6,8% ten opzichte van vorig jaar), daalde de leegstand op de Nederlandse logistieke vastgoedmarkt (-11,9% op jaarbasis). Dit geeft aan dat er niet voldaan kan worden aan de stijgende vraag van gebruikers, waardoor de huurprijzen stijgen en de druk op de logistieke markt verder toeneemt.

Niek Poppelaars van Savills in Nederland licht toe: “Als gevolg van de steeds krapper wordende markt, zien we dat de interesse van gebruikers in locaties buiten de belangrijke logistieke hotspots toeneemt. Deze ontwikkeling wordt bevestigd door de opnamegroei in deze locaties. Wij verwachten dat deze trend zich voortzet; enerzijds door de toenemende druk op de logistieke gebruikersmarkt, anderzijds door de binnenlandse groei van e-commerce en toenemende consumentenvraag naar ‘same-day-delivery’.”

Bron: Savills