"Problemen Marqt al op dag één ontstaan"

Als de duurzame supermarktketen Marqt niet aan biologische supermarktketen Ekoplaza verkocht wordt, is het bedrijf eind van dit jaar failliet. Dat zegt Tjibbe Bouma, directeur van Marqt, tijdens de rechtszaak die door 3 aandeelhouders tegen oprichter Quirijn Bolle wordt gevoerd. Het Financieele Dagblad was hierbij aanwezig.

Het bedrijf heeft sinds de oprichting nog nooit winst gemaakt. "Het probleem is al ontstaan op dag één", zegt Tjibbe in een interview met het NRC. Het belandde al in 2012 bij bijzonder beheer van Rabobank. De bank en een andere financier zegden begin dit jaar hun kredietlijnen op, waardoor de situatie nijpend werd. En aan het eind van dit jaar moet het bedrijf een onbekend bedrag aan de 2 geldschieters terugbetalen.

Drie grootaandeelhouders van Marqt - Triodos Organic Growth Fund, Social Impact Ventures en Annelies van der Vorm - willen Marqt verkopen aan concurrent Ekoplaza. Grootaandeelhouder Bolle verzet zich daartegen en is de afgelopen dagen met een alternatief overnameplan op de proppen gekomen. Sinds afgelopen zomer liep er een verkoopproces, waarin supermarktketen Jumbo de beste papieren had omdat het bedrijf als enige een bindend bod had uitgebracht. Jumbo blies die deal echter af vanwege de onenigheid tussen de aandeelhouders. Daarna kwam Udea, het bedrijf achter Ekoplaza, met een bod.

Op 4 oktober hakten Triodos Organic Growth Fund, Social Impact Ventures en Annelies van der Vorm de knoop door en kozen voor Udea. Daar zou het duurzame karakter van Marqt het best geborgd blijven, net als de naam. Ze maakten daarbij gebruik van een afspraak in een aandeelhoudersovereenkomst van afgelopen zomer waarmee zij de andere aandeelhouders konden dwingen mee te doen. Bolle bestrijdt dat. Hij maakte die pas daags voor het einde van het verkoopproces zijn eigen intenties bekendmaakte. Bolle denkt met zijn investeerder meer winkels open te kunnen houden dan als Ekoplaza de eigenaar wordt. Hij wil nog ruim een week de tijd om zijn bod te formaliseren.

De rechtbank doet gezien de noodzaak om snel duidelijkheid te verschaffen dinsdag 22 oktober uitspraak.

Bron: Financieele Dagblad en NRC


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven