"Overname KWS Saat zorgt voor continuiteit Pop Vriend Seeds"

Tholen - Tijdens de vollegrond open dagen bij Pop Vriend Seeds was de overname van het bedrijf door KWS Saat natuurlijk een belangrijk gespreksonderwerp voor de bezoekers. KWS staat als vierde in de lijst van grootste zaadveredelaars ter wereld en hoopt met deze overname een positie op de groentenveredelingsmarkt te veroveren. Pop Vriend Seeds is marktleider in spinaziezaad en veredelen tevens ook bonen, snijbiet, rode biet en wortelen. Het bedrijf is in de afgelopen jaren flink gegroeid.

In 2014 zetten ze een gloednieuw lab neer en in 2018 kwam er 2500 m2 bij hun zaadpakhuis. Van de veredelingsprogramma’s voor suikerbieten binnen KWS kan Pop Vriend op korte termijn veel profiteren. “Dat zijn quick wins voor ons, maar ook andere veredelingsprogramma’s zullen profiteren van de expertise bij KWS”, vertelt “Mr. Bean” Gerthon van de Bunt, senior veredelaar bonen.


Gerthon van de Bunt achter de bonentoonbank

Sinds de jaren vijftig handelt Pop Vriend Seeds in bonenzaad en via veredelingsprogramma’s blijft het bedrijf zich ontwikkelen voor zowel industrie als versmarkt. Binnen bonen is er genoeg genetische variatie en met meerdere cycli per jaar kun je snel op gewenste eigenschappen veredelen, vertelt Gerthon. “Elk land heeft zijn eigen voorkeur in lengte, dikte en kleur van bonen. Er zijn zeer fijne rassen die met name in Frankrijk gegeten worden. In de Verenigde Staten wil men juist dikke lange bonen. Snijbonen zijn gewild in mediterrane landen: Zuid-Frankrijk, Turkije en Spanje. De gele bonen veredelen we voornamelijk voor de Oost-Europese markt. Houdbaarheid van de bonen is een belangrijk onderwerp in de selectie van onze rassen om bruinverkleuring van de bonen tijdens de bewaring te voorkomen.” ”


Senior veredelaar spinazie Johan Rijk

Als marktleider in spinazie investeert Pop Vriend Seeds fors in veredelingsprogramma's voor de verse markt en verwerkende industrie. In veel landen wordt spinazie als superfood gezien en gebruikt in salades. In Nederland en elders in Europa kiest men vaak voor diepvriesspinazie voor bij het avondeten. Verse spinazie is wel groeiende en steeds vaker voorverpakt te vinden in de supermarkt.


Savooiblad

“Voor de verse markt wordt er zowel gladbladig als gesavooid (gebobbeld) blad gebruikt. De keuze van rassen hierin is groot. Het voordeel van gesavooid blad is, dat dit beter te verwerken is, minder aan elkaar plakt en volumineuzer is”, vertelt veredelaar Johan Rijk.  Een andere belangrijke eigenschap is de bladkleur. Hoe donkerder het blad, hoe meer nutriënten en hoe beter het te bewaren is. Verder is er altijd een race tegen valse meeldauw bezig in spinazie waarbij het Pop lukt rassen met de meest recente valse meeldauw resistentie te ontwikkelen zodat er in de teelt zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn.


Grotere spinazieplanten met stengel voor de Aziatische markt

De Aziatische markt is een derde belangrijke markt voor spinazie. Daar wordt de spinazie als complete plant van zo’n 30 centimeter bij elkaar gebonden in bossen van 10 stuks. Veelal wordt dit daar in een wokpan klaargemaakt. 


Marnix de Kroon is verantwoordelijk voor de veredeling van snijbiet en bieten

Een nieuw favoriet superfood is snijbiet dat in de afgelopen jaren een snelle groei doormaakt. Vooral de blaadjes met rode nerven zijn populair, vertelt verantwoordelijk veredelaar Marnix de Kroon. "Ik zie een markttransitie van OP's naar de veel krachtiger groeiende hybride rassen. Snijbiet is familie van rode bieten, een van onze andere specialiteiten. Snijbiet wordt veel gebruikt in zakken met gemengde bladgroenten." 


Bieten en worteltoonbank

Bij rode bieten ligt de nadruk van het veredelingsprogramma op de versmarkt en industrie waarbij een hoog suikergehalte en intense rode kleur belangrijke eigenschappen zijn. Pop Vriend Seeds is sinds een aantal jaren ook actief met een wortelveredelingsprogramma. De eerste commerciële rassen in dit programma bieden zich nu aan.

Voor meer informatie:
Pop Vriend Seeds
www.popvriendseeds.com  
info@popvriendseeds.nl  

Kim Gieling
kgieling@popvriendseeds.nl    


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.